Welcome visitor you can log in or create an account
Апокалиптични креатори на иднината
Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 12.04.2024 Од библиските времиња до Заев, од Заев до Ковачевски, од Ковачевски до Пендаровски, македонската историја нема да биде веќе иста. Историјата не ги бараше, народот не ги сакаше, а тие се прогласија за нови политички месии што ќе ја... More detail
Залезот на интелектуалците
Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 05.04.2024 Македонија во изминатите децении бележи постојан пад на „јавниот интелектуалец“, придружен со зголемено омаловажување кон нивното присуство во јавноста. Сѐ помалку се луѓето чија академска обука и искуство ги прави добро опремени да... More detail
ЗОРАН ТОДОРОВСКИ-ИНТЕРВЈУ ЗА ДНЕВНИК-МИСИРКОВ И...
Бранко Ѓорѓевски 30 Јануари 2007 Интервју на, деновиве, нај-извиканиот човек! Покрај сите работи што се изнаслушавме ред е да се слушне и мислењето на прозваниот Зоран Тодоровски, директор на архивот на Македонија. Мисирков и' припаѓа на македонската историја Македонските револуционери и... More detail
Избори – водич за преживување
Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 29.03.2024 Политиката некогаш може да биде многу тешка и стресна работа. Особено за време на изборите. Политичарите ги доживуваат возбудувањето на победата и агонијата на поразот, како што некој велеше за спортот. Не се сè наслови и слава. Има... More detail
ПИНОКИО НЕ ПРЕСТАНУВА ДА ЛАЖЕ, ПОТОЧНО ДА СЕ...
Јордан Петровски 20.03.2024Писанието СТРАТЕГИИ кое Груевски го објави денеска на неговата фејс бук страница ме предизвика да напишам неколку збора за негивите вистинити стратегии. Стратегии кои беа исклучиво стратегии  за да ја зачува партиската и премиерската фотеља! Секој кој се води од така... More detail

САКАНИОТ МАДУРО ВЕНЕЦУЕЛАНЦИТЕ ГО ПОЗДРАВИЛЕ СО БОМБИ ДЕНЕСКА

Денеска за време на говор на претседателот на Венецуела Николас Мадуро, во главниот град на Венецуела Каракас се случи експлозија во која 7 војници се повредени додека председателот Николас Мадуро според локалните мед...

Read more...

ШТО ЛОШО МУ СТОРИЈА МАКЕДОНЦИТЕ НА ГОСПОДА ПА ЛАЖЛИВО СЕЉАЧИШТЕ ДА ИМ ЦРПНЕ ЗА ПРЕМИЕР

Јордан Петровски 04.08.2018   Паниката, или пак тоа му е нивото на Заев, го тера да се служи со детинести, по кумановски речено „селски“ штосови за да ги натера луѓето да излезат да гласаат и така да го оствари цензусот. П...

Read more...

ШТО НАПИШАЛ СОВРЕМЕНИКОТ НА ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ АНГЛИЧАНЕЦОТ БРАЈЛСФОРД

2 август 2018 година „Тоа е македонското прашање, господине. Агонијата на еден измачен народ што сѐ уште не е подготвен да умре.“ – Константин Станишев Сун Цу рекол, доколку го познаваш непријателот и доколку се познава...

Read more...

КАТЕРИНА БЛАЖЕВСКА ЗАР НЕ Е НАПОРНО ЗА МЕРКЕЛ ВО 6 МЕСЕЦИ ДВАПАТИ ДА ЈА ПОСЕТИ МАКЕДОНИЈА

Јордан Петровски 01.08.2018   СПОР ЗА ИМЕТО Високи гости ќе го поддржат македонскиот пат кон ЕУ и НАТО*Расте бројката на најави од фунционери на ЕУ и НАТО, премиери и државници кои од крајот на август, а особено во септемвр...

Read more...

NATIONAL POST: ОДБИЕНО КАНАДСКОТО БАРАЊЕ ЗА УЧЕСТВО ВО ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СЛОБОДНА ТРГОВИЈА ПОМЕЃУ САД И МЕКСИКО

31 јули 2018 година   Канадскиот весник „Нешонал пост“ јавува дека „американските власти повлекле ‘екстремно невообичаен’ потег со тоа што го одбиле барањето на Канада да учествува во преговорите за слободна трговиј...

Read more...

АДМИНИСТРАЦИЈАТА НА ОБАМА ПРЕКУ УСАИД ВО СУДАН ФИНАНСИРАЛА ТЕРОРИСТИЧКА ГРУПА ПОВРЗАНА СО АЛ КАЕДА

Според текстот од "National Review",  администрацијата на поранешниот претседател Барак Обама дала 200,000 долари на терористичка група поврзана со Ал Каеда во Судан. Имено тие пари се дадени преку агенцијата УСАИД.  Exclusive: Obama A...

Read more...

СОКРИВАЊЕ НА СОДРЖИНАТА НА ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА

Јордан Петровски 30.07.2018Ако на човекот не можеш да му го дадеш онаа што си му го ветил :еднаквост пред законот, расчистување со криминалот, корупцијата, злоупотребата на тајната полиција , тогаш наметни му друга потреба, З...

Read more...

НИЗ СЕРИЈАЛОТ КОЈ КЕ СЛЕДИ КЕ СЕ ОБИДЕМЕ ДА ОТКРИЕМЕ ДАЛИ БОГОЕВСКИ Е БАНОТ НА ЗАРОБЕНАТА ДРЖАВА

Присуството на оперативните работници на службите на државната безбедност во македонските медиуми е катадневно. Тоа е од простата причина, што таканаречената државна безбедност во системот кој е инсталиран врз Макед...

Read more...

About Us

The Macedonian Information Centre is the communications partner of the Committee for the Democratization of the Republic of Macedonia. Our mission is to provide truthful information to the world regarding Macedonian politics, to maintain lines of communication with North American and European government and non-government institutions, to provide truthful news form the world to the Macedonian publ...

Read more...

EU DISAPPOINTS PRO-WESTERN MACEDONIANS, BUT NOT BY DEMANDING RULE OF LAW

By Dušan Petrovski July 29, 2018   In a column from June 26, 2018 titled “Macedonia, Albania accession talks – The EU never fails to disappoint”, DW staff writer Boris Georgievski argues that by announcing that it will set out a path for the two countries towards opening accession negotiations in June 2019, the EU has once again disappointed and humiliated the central Balkan state, and ...

Read more...

OurActivities

„КЛАСИФИКАТОР" ДОКАЗ ДЕКА ВО МАКЕДО…

activities

Ликовите на фотографијата се сокриени зад...

ШТО Е ПРИЧИНАТА ЗА АМНЕЗИЈА НА ЉУПЧО, ГР…

activities

    Јордан Петровски   19.03.2016   Втората причина  за  моето убедување...

МЕМОРАНДУМИ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ: ОД ПЕТАР Д…

activities

МЕМОРАНДУМИ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ: ОД ПЕТАР ДО...

ФОНДАЦИЈА „СОРОС“ -ВЛАДЕ МИЛЧИН, МАКЕДОН…

activities

список на соработници на УДБа од...

ДЕМАНТ НА ИЗНЕСЕНИТЕ НЕВИСТИНИ ОД СЛОБОД…

activities

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=l2jf1vFw8fM{/youtube}{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=l2jf1vFw8fM{/youtube}{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=80Tbt-9k1yA{/youtube}{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=xCLCfeoQlUw&t=3s{/youtube}