Welcome visitor you can log in or create an account

ЗОШТО МОЛЧАТ, НАЈЧЕВСКА, ПИРОВСКА, КАЛАЈЏИЕВ, МИЛЧИН, ТРАЈАНОСКИ, НВОта ЗА ОДЛУКАТА ЗА НЕЕКСТРАДИРАЊЕ НА ДАВИДОВСКИ


Јордан Петровски 06.09.2019
Повод за овој мој текст е одлуката на Шведскиот суд за неекстрадирање на Дејан Давидовски, која е втора , после одлуката на Унгарскиот суд да не го екстрадира Груевски за истото обвинение
:
Еве го написмено судот од Шведска! Прогонот е политички, а медиумите на СДСМ пак лажат!

Загрижувачко за демократијата е кога два суда на две европски држави ке одбијат екстадикција за две лица кои таму побарале азил а се обвинети за исто дело, ТЕРОРИСТИЧКО ЗДРУЖУВАЊЕ!! Образложение на судовите е дека кавалификацијата на делото не е соодветна на онаа што се случувало! НВО-ата молчат, експертите за човекови права, Најчевска, Пиросвска, Калаџиев, Трајаноски и други ги нема никаде да кренат глас и да побараат осудените учесници на настанот кои не избегале од Македонија да бидат ослободени и да се обнови судењето. Но во обновеното судење мора да се истражат причините и мотивот за побуната како го нарекол Шведскиот суд „терористичкото здружување“
 
1
 

Да побараат разрешување на обинителот кој го работел обвинението и негова кривична одговорност. Да побараат и за судијата кој го водела предметот кривична одговорност. Да побараат да се поведе истрага дали обвинителот и судијата самостојно ги носле одлуките или имале политички притисок.
Ако молчат НВО-ата ако молчат Најчевска, Пиросвска, Калаџиев, Трајаноски и други, ако молчи Републичкот Јавнен Обвинител ке треба да ни е јасно дека сите тие се во служба на ова нелегитимна власт!! Ке треба да ни е јасно дека во државата е воведена диктатура и затоа да се подготвиме за рушење на диктатурата. Но диктатурата неможеме да ја срушиме со насилеие. Диктатурата можеме да ја срушиме единствено преку избори. Затоа мора да издејствуваме промена на изборен модел. Мора де се изборим да се врати МНОЗИНСКИОТ модел но со само еден круг на избори. Мора да се избориме да се промени законот за избор на влада, поточно да се укине гласање на доверба на влада, владата да мора да обезбеди мнозинство и затоа да прави коалиции кои не биле направени во предизборието а тоа значи уцени, ценкања а тоа е непочитување на изборната волја на гласачите!

За оние кои сакаат да се запзнаат повеке со овој случај тоа можат да го сторат на линкот: ЏАБИР ДЕРАЛА ФАТЕН ВО ЛАГА, ДАЛИ КЕ БИДЕ САНКЦИОНИРАН НЕГОВИОТ ЦИВИЛ МЕДИЈА?