Welcome visitor you can log in or create an account

columns

Македонија – иронија на историјата

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 03.12.202 Сите сакаме да ја знаеме иднината. За жал, иднината не зборува. Таа доаѓа, сакале ние или не. И не е светла како што кажува октроираниот премиер. Нема голема тајна за парадата на катастрофи што нѐ следи сиве години на транзиција, со тоа што сега...

ШТО ВСУШНОСТ ЗНАЧИ ТЕРМИНОТ ЈАВЕН ИНТЕРЕ…

Блаже Аризанов 25.11.2022 Флоскулата “јавен интерес” е омилената алатка на социјалистите со кои ја манипулираат јавноста. Исто можеш да ја сретнеш и под термините “социјална правда” и “општо добро”. За да видиме што означува треба да се запознаеме со Frederick Howe, еден доста интересен лик во едни доста интересни времиња. Frederick Howe беше страсен...

Кажете ѝ збогум на реалноста, лажното е …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 125.11.202 „Отворени се преговорите со ЕУ, кои се очекува да завршат до 2030 година“. „Создаваме нова економска визија за европска Македонија, за да имаме држава што е попросперитетна и стабилна, почитувана дома и надвор и која во следните години ќе биде горда членка на ЕУ“...

ЕДНАШ МОРОН, СЕКОГАШ МОРОН

  Блаже Аризанов 23.11.2022 Бранимир Јовановиќ си отвори срце – Левица била крајно десничарска партија! Да? Навистина? И што сега? Што треба ние останатите да правиме со оваа негово откровение. Откровение кое не значи ништо. Зошто? Бидејќи разликите кои ги потенцира Бранимир Јовановиќ меѓу неговата социјалистичка левица и лажната левица на Апасиев се само козметички. Во суштина и двајцата заговараат за...

Меморискиот печат на злото

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 18.11.2022Молк. Никако да се тргне превезот на тишината над комунистичкото минато во Македонија. Никако да се соочиме со повоениот демоцид, чиј најголем извор беше комунизмот. А токму демоцидот како „намерни убиства на невооружени или разоружени лица од страна на владини агенти што дејствуваат во...

Лидерските средби – македонски инкубатор…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 11.11.2022 Лидерските средби што ни се случуваат со години ме уверуваат во тоа дека сериозно ризикуваме да се оттргнеме од демократските принципи во корист на племенскиот начин на водење политика. Не на идеолози, партии, групи или верувања. Македонската политика денес бара еден исконски збор како...

Добрососедството по „европејски“ – опасн…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 04.11.2022 Сликите од отворањето на македонскиот клуб во Благоевград е сликата на добрососедство на две држави по моделот на несудениот нобеловец од Муртино, Заев. Неговите визионерски зборови дека „градејќи пријателство со соседите, изградивме пријателствa со меѓународната заедница“ и дека со вакви пријателски чекори ѝ се...

ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ Е „УСВОЕНО ДЕТЕ“ НА УД…

 Според доказ со кој располагаме ние од МИЦ, Љупчо Георгиевски е следен уште од првата половина на 1989 година. Со тоа се потврдува онаа што е напишано во текстов! Пишува Владимир Костовски ноември 2011 Улогата на тајните служби во политичкиот живот на секоја држава е голема или потенцијално голема. Во...

Семакедонско обединување – со кого?

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 28.10.2022 До каде може да оди газењето на човечкото достоинство во Македонија? Кој е прагот на издржливост на народот? Колку долго може да се таложат негативна енергија и гнев пред да се ослободат истите тие во општеството? Колку долго може да си поигруваат со трпението...

„Мы все внуки жертв и палачей"- СИТ…

 Владимир Яковлев (син на популярния редактор на "Московски новости" Егор Яковлев), 2021 г.Бев именуван по мојот дедо. Дедо ми Владимир Јаковлев беше убиец, крвав џелат, чекист. Меѓу неговите многубројни жртви биле и неговите родители. Неговиот дедо го застрелал татко му поради шпекулации. Неговата мајка, мојата прабаба, дознала за тоа и...

Во ЕУ до 2030 – „мало сутра“

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 21.10.2022 Европа отсекогаш била сон. Не во смисла на фатаморгана, туку во проектирана надеж за подобра иднина: сон за мир; сон за економски просперитет; сон ориентиран кон иднината. Тој сон ни треба денес повеќе од кога било досега. За жал, нашиот недосонуван сон се претвори...

НЕКОГАШНИТЕ ТИПУСИ ДЕНЕС СЕ МАКЕДОНСКИ …

Горазд Росоклија фејсбук статус  октомви 20. 2018 Растев во систем кој не ме сакаше, а кон чии "емоции" бев рамнодушен. Системот не ме сметаше за "свое дете", а јас не го сметав за мој систем. Научив дека системот се шака безвредни луѓе кои ја приграбиле власта во име на народот. Безвредни како...

Сите предавства на Македонија

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 14.10.2022 Македонија е во морален грч. Поновата македонската историја е водена од периодични моменти на морални конвулзии. Овие моменти споделуваат одредени карактеристики. Луѓето се чувствуваат згрозено од состојбата во општеството. Довербата во институциите опаѓа. Моралната огорченост е широкораспространета. Презирот кон воспоставената моќ на власта е...

Македонската спирала на цинизмот

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 07.10.2022 Велат дека скептикот се сомнева и прашува во обид да ја спознае вистината, додека циникот се сомнева зашто верува (по дефиниција) дека секој играч на политичката сцена е мотивиран од лични лукративни цели. Онаму каде што преиспитувањето на политиката претходно се сметаше за смело...

ШТО Е ПОДОБРО КАПИТАЛИЗАМ ИЛИ СОЦИЈАЛИЗА…

Блаже Аризанов 01.10.2022 . . . Да ги споредуваш двете е како да споредуваш баба и жаба. Социјализмот е политички систем. Исто како и комунизмот. Исто како и фашизмот. Значи ако споредуваш политички системи споредувај социјализам наспроти фашизам. Или фашизам наспроти комунизам. Што е капитализам? Капитализмот е слобода. Капитализмот е отсуство на сеприсутна централизирана власт. Отсуство на сеприсутна држава. На повеќето...

Кога кловновите го водат политичкиот цир…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 30.09.2022 Комичари и политичари – и едните и другите се во центарот на вниманието, и едните и другите ја засмејуваат јавноста. Комбинацијата на двете некогаш знае да биде застрашувачка. Чук-чук. Кој е таму? Володимир Зеленски. Телевизиски комичар и претседател на Украина. „Ветувам дека нема да...

КОМУНИЗМОТ, ОПШТЕСТВО НА ПОСЛУШНИЦИ

 Ели Секуловска 28.09.2022 Над 700 000 граѓани ја напуштиле земјата и се очекува дека во наредните десетина години уште 400 000 граѓани ќе си отидат. Општеството кое настојуваше да направи збирштина од без'рбетници, настојувајќи секоја критика или различно мислење да го протолкува како непријателство, да им ја ограничува слободата на мисла и...

Samo svi

  Nećemo prevariti sebe. Nijednom narodu to nikada nije uspjelo. Ne gradi se gen zemlje, na zločinima i krađi. Ne stvara se duša Crne Gore na ovim i ovakvim đukanovićevskim, mićunovićevskim, subotićevskim, šarićevskim i kalićevskim rabotama. Ne podiže se vjekovni san o slobodnoj i slobodarskoj Crnoj Gori, uzdizanjem malih, korumpiranih i...

Кога патриотизмот не ти личи

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 23.09.2022 Не можам да разберам зашто е изненадување дека сегашниот премиер свесно го избегнал служењето на воениот рок во турбулентната 2001 година, кога една цела партија конфликтот го помина на безбедно – во Грција. Барем во нешто „државотворната“ партија е чесна, и тоа го призна...

Не провоцирај, не предизвикувај, не збор…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 16.09.2022 Социјалните медиуми станаа едношалтерски систем за многумина; следење на актуелните настани, озборувања на познати личности, списание, алатка за развој на бизнисот и, што е најважно, светилиште каде што секој, ама баш секој требаше да може да ги изрази своето мислење и став без цензура...

УБИЈЦИТЕ НА РИСТО И ВАСИЛ ШИШКОВИ СЕ НЕК…

 Јордан Петровски 23.12.2014  Читам колку многу крокодилски солзи пролеаа Грујовите мегафони за судбинете на Ристо и Васил Шишкови. Читам ама никаде не сретнав да споменат кој е вистинскиот виновник, никако да споменат зошто виновникот е неказнет. Судбината на Ристо ја кроела УДБа, а со тоа и траумите на Васко се дело на...

„Независност“ од економска пропаст

Тони Менкиноски 10.09.2022 Денес сме соочени со економски кошмар насекаде околу нас! Сѐ поизвесен е колапсот на предаторскиот „глобалистички“ финансиски систем, чија цел е да ги збрише малите држави и народи како нас! Државите и нациите насекаде во светот се во состојба на готовност и преземаат мерки и активности за да...

Духовите на минатото не мируваат: дали ф…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 09.09.2022 Фашизмот повторно е во подем, во Европа и во светот. Процесот, иако шокантен, не е неочекуван. Уште во 2015 година, Пол Кругман објасни како сиромаштијата и нееднаквоста, заедно со политиките на штедење, ја поставуваат основата за фашистички подем низ целиот свет. Ова е нов...

Власт во која успеваат неспособните и ко…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 02.09.2022 Добро е да се знае дека со францускиот предлог власта ја извлекла државава од балканскиот вител и ја лансира на патот на европеизација. Ако не ми го кажеше ова „северномакедонскиот“ министер за надворешни работи, сѐ уште ќе бев во заблуда дека длабоко сме забраздени...

ПРЕДВИДУВАЊЕ ИЛИ САМО ЖЕЛБА: "ЕДНО …

30.08 2022 "Се ближи 16 часот, време во кое порано Вилма "го почнуваше денот". После неколку жолти, праќаше пораки до разни бараби дека ќе ги апси. Утредента не апсеше никој од нив, туку само оние кои барабите ќе и наредеа да ги апси. Како и секогаш во животот. Утре денот ќе и...

Едно општество на квоти: кога инклузивно…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 26.08.2022 Кога гледам до кое дереџе ја доведоа државата, просто се прашувам дали тоа е резултат на политичката вроденa сервилност и подаништво, глупост, или незнаење од космички размери? Изгледа дека комбинација e на сите заедно. За жал, безнадежно сме наивни ние на кои им „нема...

ВО МАКЕДОНИЈА И ОВАА ГОДИНА ЗАБОРАВЕН 22…

Јордан Петровски 22.08.2022 Кога во Македонија при толку „демократи“, магистри по човекови права, НВО-а никој со години не се сетил па ни оваа година барем на овој ден да ги спомене жртвите на комунизмот, Титовиот и овој пренесен и во наводно самостојната и демократска Македонија од Глигоров и неговите црвени кмери...

Како политички неписмена багра нѐ одведе…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 19.08.2022 Што се случува со националната политика? Ако воопшто имаме таква. Што се случува со националната држава на македонскиот народ од деведесеттите? Зарем сѐ уште некој верува дека постои. Секој ден во Македонија настаните дополнително ја надминуваат имагинацијата на апсурдните романсиери и комичари, навестувајќи забрзаното...

Духовите на минатото прогонуваат: да го …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 12.08.2022 Со ставањето параф на Протоколот со Бугарија, македонската влада се обврза во рок од една година „да ја создаде неопходната сеопфатна правна рамка за целосно отворање на архивите на репресивниот апарат на бившите служби за државна безбедност од комунистичкиот период, вклучувајќи ги и полицијата...

Политика на илузиите

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 05.08.2022 Не верувате во магија, нели? Магионичарите користат различни трикови за да ја измамат публиката да помисли дека се случило нешто што не може да се случи. Тие се мајстори на илузијата. Возрасните знаат дека се залажуваат кога зајакот изгледа како да се материјализира од...

Гетоизирано мнозинство: дали живееме во …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 29.07.2022 Научната фантастика ја сака идејата за паралелен универзум и мислата дека можеби живееме само еден од бесконечен број можни животи. Тие алтернативни универзуми се целосно одвоени и не можат да се вкрстат, па иако може да има безброј верзии за тоа дека живеете живот...

ГРУЕВСКИ СЕ НАДЕВА НА КРАТКОТО ПАМЕТЕЊЕ …

Јордан Петровски 25.07.202 дали ова ќе се реализира или не, ќе зависи во голема мера од македонскиот народ но и од политичките елити во Македонија и нивното единство по националните прашања, политиките кои ќе ги водат, нивната независност во спроведување на политиките, подготвеноста за ризици и притисоци, умешноста на дипломатијата и...

Бавната смрт на македонскиот суверенитет

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 22.07.2022 На „историскиот ден“ за „Северна Македонија“ еврокомесарот за проширување и добрососедство, Оливер Вархеи, ќе изјави дека уставните измени мора да се случат, бидејќи, како Владата така и Собранието презеле одговорност да го продолжат европскиот пат. Притоа ја повика македонската опозицијата да биде рационална и...

Слободен да мразам

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 16.07.2022 Зошто Македонија бега од своето комунистичко минато? За да го скрие злото на неговото наследство. Кое ни се случува токму денес. Безлични ликови од комунизмот за безлична Македонија. Затоа сиве години не се најде соодветно време да се потсетиме на огромната плима на угнетување...

НАШИТЕ НЕСОМНЕНИ ЛАГИ И НИЕ ФИНИТЕ И КРО…

Даме Чкатроски 12.07.2022   Ние некако како библиски кроток народ , спомнат 33 пати во библијата (ова не е точно инаку), со ништо никого не сме повредиле.Ние сме мирољубив кроток народ ,трудољубив,едни срцки.Да не зајдов? Не ,се разбира дека лажиме.Читајте коментари по медиуми каков пис,ифрити,клетви,колнетици пишуваме по изјави на личности и од...

КОЈ ЈА БУГАРИЗИРА МАКЕДОНИЈА?

    Пишува Душан Петровски 05.07.2022   Перформативниот патриотизам е повторно во мода ова лето. Бусањето во гради годинава е насочено кон главниот должен кривец за нашите маки: Бугарија и бугаризацијата која наводно ни ја наметнува источниот сосед заедно со Франција и Европската Унија. Но, како што безброј пати имаме кажано и напишано, главниот бугаризатор...

Камшикарот си дојде по своето

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 01.07.2022 Препрочитувајќи го предлогот на Макрон за решавање на билатералниот спор со Бугарија како услов за нашето пристапување во Европската Унија, зборовите на поранешниот француски премиер Пјер Мороа дека „не секое племе заслужува држава“ ја добиваат својата вистинска смисла. Неговите зборови и предлогот на Макрон...

ДА СЕ УКИНАТ ПАРТИИТЕ И ДА СЕ ВРАТИ СОЦИ…

ГРАЃАНСКОТО НЕСОГЛАСУВАЊЕ И АКТИВИЗАМ Е СРЦЕТО НА ДЕМОКРАТИЈАТА-ВЕЛИ ОНОЈ КОГО ТАТКО МУ ГО ПРОКОЛНА СО СУШЕЊЕ НА РАКАТА Јордан Петровски 27.06.2022 -„ Граѓанското несогласување и активизам се срцето на демократијата. Ако до овој најнов срам проблемот беше божемната надворешна политика, што според зборовите на Петков, доведе до ‘неверојатен дипломатски успех‘ за Бугарија, со...

Аџилакот на власта кон анократија и авто…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 23.06.2022 Кога ќе си ја продадете совеста во политиката, заборавате на оној од кого го црпите легитимитетот. Се обидувате да не го видите, да не го перципирате неговиот број кога своето незадоволство од вашето практикување на власта го излева на улиците. Прашувајќи дали ви се...

ЗОШТО БОЖЕ? — Стравот од Службата е коре…

ЗОШТО БОЖЕ? — Стравот од Службата е коренот на нашите страдања   Пишува Душан Петровски 21.06.2022   Лични и деловни обврски во изминативе (и наредниве) неколку месеци ме држат настрана од мојата друга обврска—истражувањето и анализирањето на вистината за Македонија и Македонците и нашата судбина. А, во изминативе неколку месеци навистина се случија неколку...

Големото празно

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 09.06.2022 Го слушам премиерот на „неговата“ држава како беседи за нивните постигнувања во политиката, менаџирањето на кризата, нашите надворешнополитички приоритети и ме обзема тивка „језа“, како кога гледате хорор-филм во кој со секоја следна сцена се приближувате до неминовниот ужасен крај. Или кога влегувате во...

Освежениот лик на македонската пропаднат…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 03.06.2022 Темелко Ристовски. Некој ќе помисли дека вакви ликови сѐ уште живеат само во филмовите од времето на комунизмот, да нѐ потсетуваат на злото што го продуцира во името на една забегана идеологија. А тоа да ти бил лик од современата македонска транзиција. Да ти...

Љубезни инквизитори: нови напади на слоб…

 Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 27.05.2022 Македонија е во континуиран напад на слободата од новите фундаменталисти: во име на јавното здравје (ковид-19); во име на „антидискриминацијата“; во име на нашите евроатлантски интеграции; спасување на планетата (климатски промени) и последното во име на вашата позиција кон војната во Украина. Зголемувајќи ги...

Заканите и понижувањето – последната лаж…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 20.05.2022 Се сеќавам како почна распадот на Југославија. Тоа е онаа држава за која уште жали и младо и старо во независна Македонија, триесет години по нејзиното крваво исчезнување. А сѐ почна со „разиграниот показалец“ на тогашната моќ на последниот конгрес на Сојузот на комунистите...

Марш на неспособните: зошто македонските…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 06.05.2022 Со секој изминат ден станува сè поочигледно дека Македонија не е само држава во криза, како што е перципирана дома и во светот, туку држава фатена во надолна спирала на хаосот. Хаосот произлегува од неспособноста на власта да ја реши политичката нестабилност и повторно...

Смртта на нацијата

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 29.04.2022 Како умира една нација? На два начина. Постепено, а потоа одеднаш. Вообичаено, народот не е свесен дека нешто се случува. Сите што живееме за време на падот гледаме само мал дел од она што се случува и веројатно никогаш не би забележале дека тоа...

Уличната правда како одговор на неправди…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 22.04.2022 Македонија е место каде што луѓето се очајни за правда. Таквиот очај не е нешто што нужно треба да го отфрлиме без контрола. Особено не откако беше искористена, поточно злоупотребена од власта, која во име на правдата нанесе неправда со затворање, сатанизирање и одмазда...

КОГНИТИВНА ДИСОНАНЦА

Ели Секуловска 18.04.2022 Во својата теорија за когнитивна дисонанца кој ја објави во 1957, Леон Фестингер е утврдено дека човечките битија тежат кон интерна психолошка доследност , па така ментално функционираат во вистинскиот свет. До когнитивна дисонанца се доаѓа кога особата ќе забележи дека постапките кои ги прави се во спротивност...

БЕЛЕШКИТЕ НА ЦИА ЗА ВАНЧО МИХАЈЛОВ

Јордан Петровски 17.04.2022 Државниот Архив на Македонија 2019 година, преведувал белешки на ОСС-ЦИА за периодот од 1946 па до 1995 година. Но во двотомното издание недостасуваат , не се преведени белешки кои фрлаат друга светлина на настаните во и околу Македонија. Ние од Македонскиот Информативен Центар уште...

Големиот ресет

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 15.04.2022 Руската инвазија на Украина е опишана од политичарите и од коментаторите како пресвртница во модерната историја, пресвртна точка споредлива по важност со нападите од 11 септември во САД во 2001 година, падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, па дури и со атентатот на...

Демоните во македонската историја: комун…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 08.04.2022 Ѓаволот во македонската историја има име: комунизам. Во човечката историја, лошите идеи се како зомби; кога мислите дека се мртви, доаѓаат, се враќаат наоколу и потешко се убиваат, затоа што тие наводно веќе се мртви. Гледаме како комунизмот во Македонија се врати од мртвите...

Едно општество за сите, државата за ника…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 01.04.2022 Некаде во иднината кога историчарите и другите општествени научници ќе почнат да ги пишуваат првите книги за неуспесите на постојниот македонски мултиетнички експеримент, сите тие ќе се соочат со основната вистина: дека и покрај владините прогласи за различност, правичност, инклузивност, недискриминација и едно општество...

Срамота, срамота е луѓе!?

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 11.03.2022 Ужасно е чувството да се срамиш од својата земја. Денес, како никогаш порано не сум се чувствувал засрамен што живеам во држава што ја избра оваа влада и си дозволува да биде водена од неа. Особено се срамам од она што оваа власт им...

Осми Март во харемот на Стево и Бујар

Арсим Зеколи 03.04.2022 Одлуката за назначување на новиот амбасадор во ОН на извесен начин сосема соодветна на нашата беда и мизерија. Во која не знаеш што е поодвратно и повулгарно. Мимикријата на жените или цинизмот на мажите. Дилема на денот. Каков би бил ставот на Стево Пендаровски и Бујар Османи доколку нивните...

Меѓународното право алатка на политиката…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 04.03.2022 Колку пати досега е употребена сила во односите меѓу државите што ги прекршува нормите на меѓународното право, генерирајќи беззаконие и нестабилност во глобалниот систем? Колку пати досега се прекршени строгите ограничувања на Повелбата на ОН за употреба на сила како одговор за заканите по...

Анатомија на предавството: македонските …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 25.02.2022 Британскиот премиер од средината на 19 век, лордот Палмерстон, пишувајќи за нестабилен свет, кој личи на нашиот денес, укажа дека Британија нема постојани пријатели или непријатели, туку само постојани интереси. Изгледа ние како држава немаме интереси туку се потпираме на нашите „пријатели“. И додека...

Скриена историја на злото: време е да ја…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 18.02.2022 Сте ги виделе жртвите на комунизмот? Сте ги слушнале нивните приказни? Сте ги споделиле нивната тага, нивниот очај, нивните солзи, нивниот страв, кој не е исчезнат и денес? Секако, не. А и зошто би. Тоа се луѓе од минатото. Невидливи за историјата и заборавени...

Кога гласот на интелектуалецот исчезнува…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 11.02.2022 Помина само еден ден откако Емил Зола го објави во весниците своето отворено писмо J’Accuse, во кое ги обвини воените власти за фабрикување на случајот против капетанот Драјфус, поддржано од 1.200 интелектуалци во далечната 1898 година, и Жорж Клемансо брзо го нарече ова како...

ЗОШТО ПОВЕЌЕТО ЛУЃЕ НЕ СЕ БОГАТИ?

Блаже Аризанов 06.02.2022 ... (и мислат социјализмот, земањето од другите ќе им ги реши проблемите?) Заради две причини: - Неквалитетни одлуки - Неамплифицирање на ефектот од квалитетните одлуки (Leverage). Двете се поврзани една со друга. Повеќето луѓе се навистина лоши во донесување исправни одлуки. Исправни потези. Денешното време на инстант гратификација уште повеќе знае да го...

Надежта во оваа реалност е најлошото од …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 04.02.2022 Александар Солженицин, за падот на Советскиот Сојуз и владеење на тоталитаризмот ќе запише: „Ако… ако… Не ја сакавме доволно слободата. И уште повеќе – немавме свест за реалната состојба… затоа побрзавме да се потчиниме. Се потчинивме со задоволство… Ние едноставно заслуживме сѐ што се...

Зборувајќи против тишината

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 28.01.2022 Искрено, не знам што има изненадувачко во тоа што и оваа хибридна влада се откажа од македонското малцинство во Бугарија. Оваа власт се откажа од сопствената држава, па нема и од сопственото национално малцинство. Националното слепило на самопрогласените „државотворци“, државотворно ги претвори Македонците во...

СТАТУСНИ vs ПАРИЧНИ ИГРИ

Блаже Аризанов 26.01.2022 Има два типа на луѓе: - Оние што играат парични игри - Оние што играат статусни игри Парите се всушност богатството што го поседуваш како индивидуа (иако парите сами по себе не се богатство, имотот е богатство, не парите). Статусот е твојата позиција во социјалната хиерархија. Многу луѓе длабоко во себе веруваат дека...

"ДЕСНАТА" ПАРТИЈА НА ЛУПЧО ПАЛ…

  Блаже Аризанов 21.01.2022 Лупчо Палевски започнува свој партија – такозвани “Десна партија”. Со среќа нека му е. Мое е да си кажам дека придавката “Десна” сепак е неприкладна. Во Македонија досега имавме две големи леви партии. Марксистите сеуште владеат во полн ек и го држат монополот врз пазарот и врз интелектуалната мисла во универзитетите. Автентична десна...

Заевизмот, истрошена приказна за едно ла…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 21.12.2021 Заев си замина од политиката. Но Заев зад себе остави неколку опасни наследства за демократијата во Македонија. Прво, тој покажа дека е можно да се дојде на власт и по изгубени демократски избори со помош на надворешен фактор, а потоа да се поткопа и...

ПОДМЕТНУВАЈКИ ЛАЖНИ КОДОШИ, ГРУЕВСКИ ГИ …

  Јордан Петровски24.03.2016 Да пишувам повторно за Ристо Шишков и Дане Поповски ма натера желбата да се дознае вистината за бескрупулозноста на УДБа. Да се дознае дека "лусрацијата" која ја спроведе Груевски небeше ништо друго туку лага, обид да се зачува Тоталитaрниот Комунистички систем бидејки  МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА КОЈА ЈА...

ПАДНА УШТЕ ЕДНА 100-ТЕ МАСКИ ОД ЛИЦАТА Н…

Не говорењето за причините и аргументите со кои е поткрепено ветото од страна на Бугарија е порака од Иницијаторите дека Бугарија нема аргументи ама ете Европа бидејки нас не мрази а на Бугарија и верува на збор и згора Европа и Америка сакаат да не нема па затоа на нашиот...

2022 – уште една година на опасно живеењ…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 14.12.2021 Ако се суди по почетокот на новата година, светот продолжува да се соочува со застрашувачка низа предизвици: пандемијата на ковид-19, која повторно се разгорува, климатските промени, борбата меѓу демократијата и авторитаризмот, геополитичкиот неред, хуманитарните кризи, масовните миграции и транснационалниот тероризам. Жив е ризикот од...

ГЛУПИТЕ ЛУЃЕ СЕ ПООПАСНИ ОД ЗЛОБНИТЕ!!

  Bonhoferova teorija o gluposti: Glupi ljudi su opasniji od zlobnih Korijen problema nije zloba već glupost, jer dok je moguće buniti se protiv zla, može se razotkriti i sprečiti upotrebom sile, protiv gluposti smo bespomoćni. M.P. / 21. Decembar 2021    U najmračnijem periodu njemačke istorije, u vrijeme kada je nahuškana rulja...

УДБА ГИ РАБОТИ БУГАРИТЕ КАКО БАВЧА !!!

Како го гледа и доживува Пандета Ефтимов, дописничката на бугарската тв Скат-Марија Цветкова Панде Евтимов е рядко срещана личност, патриот, отдаден на България. Не мисля, че има по-умен човек от него не само в Преспанския край, но и в цяла България Духът му е войводски, мозъкът - енциклопедия, сърцето - българско! Еве...

Повторно откривање на потрагата по среќа

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 31.12.2021 Во држава на изгубени надежи осудени сме на неуспех во потрагата по среќата. Дали? Потрагата по среќата во Mакедонија нѐ наведува да ја гледаме тагата како неуспех. Среќата кај нас ja претворија во парадокс: колку повеќе посегнувате по неа, толку повеќе ви се чини...

Историја на срамот

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 24.12.2021 Таму каде што другите форми на владеење зависат од стравот и идеологијата, само демократијата е положена на способноста да ја промовира вистината како темел на довербата. Во Македонија наместо животната енергија на демократијата и политиката да се црпи од вистината, се црпи од вешто...

Авторитарна дигитална игротека

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 17.12.2021 Надзорот на граѓаните, пропагандата и дезинформациите отсекогаш биле централни за автократската игра. Дигиталните технологии ги направија репресијата и контролата многу попробивни, поефикасни и посуптилни од кога било досега. Откако се појави интернетот надвор од академските институции, владите го сфатија неговиот неограничен потенцијал за собирање...

Кога глупоста не е хендикеп во политикат…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 03.12.2021 Кога ќе се раскаже приказната за ова време за многу години од сега, идните генерации и љубителите на историјата ќе научат за лагите, корупцијата, самобогатењето и злоупотребите на сегашната политичка елита. Она што можеби нема да може да го сфатат – а што дури...

ПИТА МАЈСТОРОТ ГЕРОСКИ ПОВТОРНО ВО ОБИД …

Јордан Петровски 28.11.2021Бранко Героски во денешната колумна Писмо до кандидатот за ебиветер во грбот на СДСМ призна свесно или не дека тој и дружината околу него во Граѓани за Европска Македонија биле главните промотори за промена на уставното име! Героски во колумната го напиша следново: -„Јас бев во приказната долго време пред...

Анатомија на заблудата: и по Тито, Заев

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 26.11.2021 Грозоморното лице на комунизмот е живо и здраво во Македонија. Никогаш не сум имал дилема дека не успеавме да го погребаме комунизмот со независноста на државата и нејзиниот нов демократски лик. Да, партиските апаратчици од времето на „социјализмот со човечки лик“ сѐ уште постојат...

Дали ќе се ослободиме и кога од железнат…

Ели Секуловска 22.11.2021 ЗА ЛУЃЕТО КОИ 76 ГОДИНИ  СЕ СИСТЕМАТСКИ УНИШТУВАНИ И ЗОШТО Е ПОТРЕБНО ДА СЕ РАСЧИСТИ СО КОМУНИЗМОТ! Нашата задача прво треба да одговори на една историска задача. Ниту една тема не треба да биде табу тема за историчарите, како што не смеат ни политичарите, идеолошките ниту личните стапици или...

Како да се понижи, растури и уништи една…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 19.11.2021 Македонија е понижена, растурена и уништена држава. Всушност прашањето е дали воопшто веќе имаме држава? По онаа срамна неодржана седница за (не)доверба на Владата видовме како власта ни даде предметна лекција за тоа како се уништува држава. Видовме изопачена дезинтеграциска визија за македонската држава...

„Прогресивни“ оксиморони

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 12.11.2021 Замислете!? Премиерот во оставка да ти бил „прогресивен политичар“, кој верува во подадена рака, во дијалог, во дипломатија, во кроткост, памет, трпение и тоа што го ставал пред граѓаните како избор требало да биде со душа и срце. Чудно, како прогресивен политичар верува во...

Проверка на фактите – диктатура на илузи…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 05.11.2021 Власта што не успеа да сфати дека слободата на говорот е бедемот на кој почива нашата демократија мора да си замине. А со неа мора да се демонтираат и да заминат чуварите на вистината во Македонија, кои во годините на заевизмот ги репресираа слободната...

Политика на злото или злото во политикат…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 29.10.2021 Демократијата отсекогаш била несовршен начин на владеење. Но денес оваа власт ја доведе демократијата до точка на кршење. Не може да очекувате цврст дрвен мост изграден за коњски запреги да издржи бескрајни колони од камиони што поминуваат. Македонската демократија е систем во опасност од...

Репликанти

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 22.10.2021 Денес тешко е да се замисли да се зборува за клучните аспекти на Втората светска војна во Македонија без за да се види вистинското место на војната во македонската историја. Еден од начините да се разбере војната е да се погледне во нејзините ветерани...

Политичката коректност, тиранија со мани…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 15.10.2021 Македонија денес се соочува со застрашувачка опасност, подмолна социјална болест наречена политичка коректност. Обидувајќи се да биде политички коректен кон нашите соседи, не споменувајќи го името Македонија за својата држава и народ, претседателот во својот говор за 11 Октомври потврди дека политичката коректност може...

Фаталното пријателство на политиката и и…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 08.10.2021 Водат држава, а не знаат. А да читаа ќе знаеја дека е невозможно да имате група историчари што можат да организираат музејска изложба на вистината. Нормално е да очекувате дека нивната согласност околу историските факти би била рамна на утопија. Што значи дека целосната...

Дехуманизација на смртта

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 01.10.2021 Иако повеќето од нас ја доживуваат смртта на поединец како трагедија, многу често смртта на многумина едноставно станува статистика. Статистиката за смртта од ковид-19 кај нас одамна за власта е само апстрактна бројка, која ладно ни ја соопштува министерот за здравство на дневна основа...

Очаен политичар за очајна демократија

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 24.09.2021 Лидерот на „државотворната партија“ станува навистина сѐ поочаен, а тоа значи сѐ поопасен. Кога ќе се профилирате како политичар инфициран од корупција, криминално однесување и неспособност, политиката станува пропусница за финансиска заштита и релевантност. Еднаш кога ќе се вкуси моќта, тешко се живее без...

Изборен авторитаризам: мени за манипулац…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 17.09.2021 Генерално, а Македонија не е исклучок, идејата за демократијата тесно се идентификува со изборите, заборавајќи дека модерната историја на репрезентативни избори е приказна за авторитарни манипулации, колку што е сага за демократскиот триумф. Со други зборови, изборите често знаат да бидат инструмент за авторитарна...

„Отворен Балкан“ за возрасни: ЕУгославиј…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 10.09.2021 Лидерите на Србија, Македонија и на Албанија се согласија да ги отворат границите еден кон друг, што ќе овозможи слободен премин на нивните граѓани, стоки и капитал од 1 јануари 2023 година. Оваа иницијатива, која е именувана како „Отворен Балкан“ или „Мини-шенген“ (по слободната...

Предвесник на бура или тест за хуманост

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 03.09.2021 Падот на Авганистан во рацете на талибанците натера илјадници Авганистанци во паника да ја напуштат државата. Но нивниот присилен егзодус од земјата, исто така, индуцира паника кај европските политичари, кои се преплашени од уште едно масовно движење на муслимански баратели на азил. Нивната загриженост...

ВО ЧЕКАЛНИЦА

Ели Секуловска фб статус 28.08.2021 Научени да чекаме , во смрзнатото време . Порано , во социјализмот чекаа да дојде комунизмот , а сега чекаат да се отоврат вратите на Европа . Македонија чека . Затоа што така е навикната , да чека . Оти тоа е дел од таа комунистичка...

Интелектуално разоружена држава

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 27.08.2021 Од педесеттите години на минатиот век, геополитичката моќ последователно се дефинира како способност да ги натера другите да го направат она што инаку не би го направиле, способност да се наметне одредена меѓународна агенда и да се обезбедат соодветни решенија и, конечно, способност да...

Kога власта ја губи контролата врз панде…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 20.08.2021 Дали македонскиот народ заслужува не само слобода туку слобода без последици? Очигледно не. Македонскиот народ е за „колективна психијатриска процена – багра народ да ти е срам да живееш со него“, ќе запише дијагноза за народот еден новинар, коментирајќи ги протестите на граѓаните против...

Македонија во дискриминаторен вакцинален…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 13.08.2021 За момент помислив дека оваа влада веќе не може со ништо да ме изненади. Грешка, можела. Секогаш знае да изненади. Просто не можам да се изначудам на „леснотијата“ со која владее и ги решава проблемите со кои светот се соочува во време на кризата...

Живот во македонскиот авторитарен екосис…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 06.08.2021 Колку треба да бидеме загрижени за состојбата на демократијата во Македонија? Изгледа поприлично. Како што треба да бидеме загрижени што власта концентрира преголема моќ поигрувајќи си со Уставот и политичкиот систем на државата. Потценувачкиот однос кон владеењето на правото, правната држава, прегратката со корупцијата...

Ставете маски и молчете: ковид-19 либера…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 30.07.2021 Светот денес како никогаш порано се соочува со пандемија на кршење на човековите права. Светот замолчи во пандемијата. Во Македонија одамна се молчи и пред пандемијата. Владите во борбата со пандемијата ги натераа луѓето да носат маски и ги замолчеа. Станавме сведоци на прекумерни...

Истрел во темно: вакцинален апартхејд во…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 23.07.2021 Овцата го поминува својот живот плашејќи се од волкот и благодарна е за заштитата на овчарот, заборавајќи дека тој ќе ја изеде или продаде за колење. Особено кога овчарот ви е државата претставена во ликот на министерот за здравство, кој размислува за ограничување на...

Луѓе што не ја заслужуваат Македонија

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 16.07.2021 Стварно сум уморен и контаминиран од бладањата на луѓе за политиката и државата што имаат ниско чувство на вредност и самопочит. Ај што се изложуваат себеси на потсмев и се однесуваат неморално проектирајќи ги своето ниско ниво на самодоверба, полтронство и лигавење како модел...

Политиката крајно прибежиште на полиција…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 09.07.2021 Пандемијата на ковид-19 го сврте светот наопаку. Големото ресетирање беше болно за сите. Коронавирусот брзо го смени начинот на кој функционира секој аспект на нашето општество, вклучувајќи го и спроведувањето на законот од страна на полицијата во заедниците на кои им служи. Социјалното дистанцирање...

Сираци на политиката

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 02.07.2021 Во глобализираниот свет, националните малцинства претставуваат спој на културите, интересите и менталитетите на нивните стари и нови татковини. Феноменот на малцинствата е продолжение на феноменот на нацијата. Очекувано е националните малцинства да ги зачувуваат, или се очекува да зачуваат силна врска со нивната татковина...

Европската Унија – опсесивно-компулсивно…

  На сите им е преку глава од бугарската позиција за Македонија. Таа е несфатлива, неодбранлива и го дестабилизира Западен Балкан. Бугарија губи пријатели со голема брзина. Ќе изјават нашите „белосветски“ поддржувачи. И што фајде од ова. Што имаме ние од разочараноста што земјите-членки на ЕУ не успеаја да ја усвојат...

Глупоста како личен хендикеп

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 18.06.2021 Претседателот Бајден потпиша извршна наредба за понатамошно решавање на тековната национална вонредна состојба прогласена во извршната наредба (Е.О.) 13219 од 26 јуни 2001 година и продолжена во Е.О. 13304 од 28 мај 2003 година, поврзана со Западен Балкан. Новата извршна наредба обезбедува дополнителни можности...

Национално ребрендирање: иднина без мина…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 11.06.2021 Мора да признаам дека оваа политичка вежба за национално ребрендирање отиде предалеку. Лидерот на најголемата опозициска партија во Македонија неодамна повика на предупредувачки протест во одбрана на македонските црвени линии за одбрана на идентитетот во преговорите со Бугарија, за набргу да ги блокира градовите...

КАКО МИХАЈЛО МАНЕВСКИ, ВЛАДИМИР ТУФЕГЏИЌ…

Да го повторам мојот текст  „ИСТОРИЈАТА СЕ ПОВТОРУВА“ само сега под нов наслов, ме натера гостувањето на Михајло Маневски министер за правда во владата на Груевски во емисијата „Заспи ако можеш“!!Јордан Петровски 19 фебруари 2010 Се наоѓам себеси во истата дилема како од пред околу единаесет-дванаесет години, за тоа дали...

СЕ СПРЕМАМЕ ЗА ИЗБОРИ ???

Игор Доневски 04.06.2021 Се наближува денот кога ќе бидат распишани локалните избори во Македонија оваа година. Дваесетина дена кампања, прв круг, втор, па конечни резултати со стари и нови кандидати кои ќе бидат реизбрани, сменети и/или заменети со нови ликови. Вечното прашање е – ќе се смени ли нешто, на подобро...

Трајната привлечност на идеолошката некр…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 04.06.2021 Историјата нуди совет, но не и нужно водич. Македонија денес може да се опише како нефункционална држава, отворена за злоупотреба од лоши актери, квазиинтелектуалци и идеолошки некрофили. Кога ги гледам и слушам владините „реформаторски“ политики, контролираните медиуми, проверувачите на фактите (цензорите на слободната мисла)...

Еднонационална дипломатија, сериозно!?

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 28.05.2021 Кој би бил соодветен термин за личност што кажува многу работи, но не пренесува корисни информации во искажувањето? Мислев дека ова е демагогија, но најдов еден посоодветен термин: windbag (вреќа со ветер). Синоним за човек што кажува ништо со многу зборови. Поточно зборлива личност...

Во Европа на „две или три брзини“ Македо…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 21.05.2021 Дали на Македонија ѝ е предодредена сизифовска судбина на патот кон Европската Унија? Дали ни е судено да ги туркаме сопствените карпи и да ги туркаме до крајот, без цел, без причина? Тажна и разочарувачка реалност. Кога го гледам обемот на разочарување кај власта...

Доста цмиздрите, за достоинството се раб…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 14.05.2021 Нашата битка да ти била битка на Европа сама со себе. Да си го одржи зборот. Македонската приказна е тест дали на ЕУ може да ѝ верува Балканот поради: изгубеното време, очигледниот прогрес, решавањето тешки прашања. Крајно време е да ги почнеме заслужените преговори...

Кога (социјал)демократската фасада не ви…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 07.05.2021 Очигледно демократијата во Македонија не функционира. Гледаме како ја претворија во ужасен систем, вовед во тиранија на луѓе со моќ, себични и опасни демагози. Демократијата во Македонија се чини дека произведува изобилство на неспособни и нечесни политички лидери што ги искористуваат верноста и предрасудите...

Симулирана држава или како се манипулира…

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 30.04.2021 Колку повеќе размислувам толку потешко ми е да ја разберам и објаснам реалноста во која живееме во моментов. Велат дека реалноста е она што го сметаме за вистинито. Но дали е тоа така? Едноставно, затоа што ние ја перципираме реалноста во Македонија како вистинска...

ГОЛЕМИОТ БРАНИТЕЛ НА ЛИКОТ И НЕ ДЕЛОТО Н…

Јордан Петровски 25.04.2021Денешниот протест на НАРОДОТ по се внесе голем страв кај Заевистите. Првин се обидоа со лаги да го именуваат протестот како протест нарачан од Груевски, па потоа од ВМРО ДПМНЕ надевајки се дека со тоа ке ги поколебат луѓето да излезат на мирниот протест. Лагите не успеаа народот...

Да ја прекинеме меморијата на молкот во …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 23.04.2021 Траумите со кои се соочуваме денес, директно или индиректно, ја имаат својата генеза во репресивната историја на режимот пред деведесеттите години на минатиот век. Премногу имаме отворени историски рани во Македонија, рани што не може да се залечат со свесно наметната амнезија од наследниците...

„Ѓаволот“ повторно чука на македонските …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 16.04.2021 Заглавени во своето незнаење и неспособност како држава и со четиридецениското дегенерирано комунистичко владеење без западното влијание на правото ја потценивме моќта на еден збор што историски генерирал антагонистички, дури и контроверзни значења, спомени, традиции и идентитетски содржини. Зборот Македонија отсекогаш бил повеќе од...

Конструктивна опозиција. Благодарам, дос…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 09.04.2021 Велат Македонија да ти била хибридна држава. Ниту тоталитарна ниту демократска. Ни риба ни девојка. Држава што комбинира автократски карактеристики со демократски и режим што истовремено е политички репресивен и редовно изборен. Ваквиот хибриден режим произлегува од полиморфниот поглед на политичките режими што се...

Преименувањето на улиците обид за реконф…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 02.04.2021 Во демократска држава, граѓаните имаат право да паметат, вклучувајќи го и правото на оддавање почит на личности и настани од историјата, но тие не се обврзани да ја почитуваат должноста да запомнат нешто наметнато од државата. Граѓаните не може да ги чествуваат нештата против...

„Северна Македонија“ како неприроден оби…

 Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 26.03.2021 Кои сме? Што сме? Каде одиме? Три години со променето име на државата, сѐ уште овие прашања остануваат без одговор. Велат дека еден од начините на деноминација на државите е давање име. Како што ќе забележи Хегел, давањето имиња не е само знак на...

Смртта не е перцепција: плаќање за живот…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 19.03.2021 Кризата со ковид-19 ги актуелизира прашањата за улогата на владите во справувањето со епидемијата. Нема дилема дека одговорноста за справување со оваа криза во најголема мера паѓа на државите. Македонија не е и не може да биде исклучок. Резултатите од неуспехот на државата да...

Помирување или покорување на злото

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 12.03.2021 Македонија има сериозен проблем. Тоа ни го соопшти премиерот на „неговата држава“, повикувајќи на формирање влада за национален спас. Време било да се залечат отворените рани од скорашното минато и реално да се почне граѓанското помирување, затоа што сме немале резервна татковина. За себе...

Одмазда на историјата

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 05.03.2021Низ целиот свет, историјата се враќа со одмазда. А Македонија, како по обичај, не е подготвена. Ние ја игнорираме важноста на историјата на наш сопствен ризик. Наместо да ги избегнеме грешките поврзани со историјата, ние ги повторуваме, политички и интелектуално лошо екипирани, за да...

Не сум разочаран, згрозен сум

 Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 26.02.2021 Политиката на Македонија не престанува да разочарува, дури и кога граѓаните (ако останаа такви) продолжуваат да се надеваат на нешто подобро од она што го знаат. Очигледно дека никој кај нас не може да биде безбеден од несреќите на тешко заболениот политички систем. Повеќето...

Ароганција на (не)моќ

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 12.02.2021 Следејќи ги случувањата во политиката, а особено последниве во образованието, најдов обединувачка тема во фразата што ми се враќа во последниве години, а тоа е „ароганцијата на моќта“. Додека луѓето ја разбираат потребата да се ограничи ароганцијата на моќта, политичките елити се заробени од...

Умираме молчејќи

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 05.02.2021 Ние одамна не сме дел од глобализираниот свет. Ниту сме биле ниту ќе бидеме. Ние сме повеќе како земја што изгледа треба да биде заборавена. Со вакво темпо на самоукинување, наскоро ќе живееме во историјата на другите и митовите. Моментално хибернираме во некоја лимбо-состојба...

Брак без идеологија

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 29.01.2021 Кога би се обидел да го опишам сегашниот политички момент во Македонија, би ги парафразирал зборовите на Чарлс Дикенс од пред речиси 160 години: ова е најлошото време, време на глупавост, епоха на празни и лажни верувања, епоха на превртливост, сезона на темнина, време...

Предавството на политиката

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 15.01.2021 Чудно како се навикнуваме да го живееме привидот на реалноста во Македонија. Нѐ научија да живееме со променето име на државата, „забетониран“ недефиниран идентитет, јазик што не е македонски но е мајчин, историја што е заедничка со нашите соседи. Секојдневно ја голтаме цензурата, ограничувајќи...

Кога можеа да го замолчат Трамп, можат с…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 15.01.2021 Добре дојдовте во новиот „слободен“ свет. Во кој легитимно избран претседател на најмоќната држава во светот и милитантен лидер се обединети во цензурата. Рамзан Кадирев, милитантниот лидер на Чеченија, ќе забележи дека тој и г. Трамп сега биле „обединети во цензурата“, откако бил блокиран...

On The "Eruption Of Violence" …

Dusan Petrovski 09.01.2021 Just so we are clear. The historic events I was predicting for 1/6 were not quite what transpired. The plan by Trump and his team was for 12 hours per house (24hr total) of debate and evidentiary presentation of the massive fraud that took place on 11/3 and...

Залезот на демократијата

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 07.01.2021Историјата ќе го памети 6 јануари 2021 година како ден без преседан во 243-годишниот експеримент на Америка со демократијата. Неколку минати резултати од претседателските избори беа оспорени; во 1860 година, спорот доведе до Граѓанска војна. Kапитол бил окупиран и претходно: бил нападнат и запален...

Нова година исти стравови

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 07.01.2021 Не постои едноставен начин да се сумира годината во заминување. Бурна, застрашувачка, мачна. Година во која се разбудивме со фактот дека умираме. Едно беше да ја признаеме смртта на другите, а друго да ја прифатиме сопствената. Да го направите ова значи да ја замислите...

The Danger of the Oncoming Endemic Repre…

by Dušan Petrovski3 January 2021 When people talk about socialist/communist tyranny, they too often get hung up on the gulags and mass killings that are characteristic of the early stages of these regimes. While these are important, and certainly destructive and devastating to the present and the future of the affected...

Одговор на омразата е слободниот говор, …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 25.12.2020 „Слободниот говор нè убива“, е наслов објавен во престижниот „Њујорк тајмс“, во кој авторот Ендру Маранц тврди дека „говорот на омраза“ доведува до насилство. Уште полошо, тврди дека говорот на омраза води кон тоталитаризам, па дури и геноцид. За да се избегне ваквата судбина...

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО САД? (4)

Душан Петровски 20.12.2020ажурирано 21.12.2020 Според Уставот на САД одговорноста за бирање претседател на земјата им припаѓа на законодавците. Прво, на законодавците во сојузните држави, а потоа на законодавците на сојузно ниво. До сега и овие тела се покажуваат како неволни и некадарни да ги пресретнат обвиниенијата на кампањата на Трамп и...

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО САД? (3)

Душан Петровски 20.12.2020 Според Уставот на САД одговорноста за бирање претседател на земјата им припаѓа на законодавците. Прво, на законодавците во сојузните држави, а потоа на законодавците на сојузно ниво. До сега и овие тела се покажуваат како неволни и некадарни да ги пресретнат обвиниенијата на кампањата на Трамп и да...

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО САД? (2)

Душан Петровски 20.12.2020 Демократската партија на САД со децении работи кон подривање на изборниот интегритет преку елиминација на разни чекори за утврдување на иденитетот на гласачите—под плашт дека таквите регулативи се „расистички.“ Според Демократите, малцинствата се премногу глупави и општо неспособни да можат да дојдат до документ за лична легитимација, како...

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО САД? (1)

 Душан Петровски 20.12.2020 Накратко, доаѓа кулминацијата на судирот помеѓу Длабоката држава и нејзините глобалистички сојузници од една страна, и американските патриоти од друга. Инаку кажано, во Америка се води војна помеѓу две спротивставени движења. Од една страна, левицата, која ја опишувавме во досегашниот тек на серијалот „Дали судирот…“ се обидува да...

Националната гордост како sine qua non н…

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 11.12.2020Ние сме нашите приказни. Ние ги раскажуваме приказните за нашето постоење како народ, за да го одржиме сонот за тоа што сме и кои сме и ја имаме единствената привилегија да бидеме дел од долгата приказна за животот на овој народ. Ние сме тие...

Политичкиот месијанизам во Македонија

 Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 04.12.2020 Историја. Секое општество што не ѝ посветува соодветно внимание не само што има опасно плитки корени туку и ризикува да ја изгладнува сопствената фантазија. Идејата дека една личност или група луѓе може да ги контролираат историските процеси е погрешна и самоуништувачка за една нација...

ДОВРШУВАЊЕ НА БУКУРЕШТ

Професор Трајче Стојанов 30.11.2020 На 10 август 1913 година, завојуваните страни во Втората балканска војна: Србија, Црна Гора, Романија и Грција, од една страна и Бугарија од друга страна, го потпишуваат Букурешкиот мировен договор, после кој територијата на Македонија, до тогаш под Отоманска власт, била разделена помеѓу соседите. Децении после тој...

Си ја сакаме Европа, ама и Тито ни е мил

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 27.11.2020Несреќното вето на Бугарија на нашиот обезличен „историски“ пат кон Европската Унија ја разбуди југоносталгијата во Македонија, триесет години по нејзиното осамостојување. Можеби на некој брутален начин треба да ѝ заблагодариме на Бугарија што ја разголи болната вистина дека Македонија никогаш не успеа да...

Партиските патриоти за по дома

Професор Трајче Стојанов 20.11.2020 Долго време избегнувам медиуми. И да настапувам во нив и да ги следам. Погледнувам само одвреме-навреме, да ја видам ингениозноста со која домашната интелектуална и новинарска елита смислува начини за одбрана на политичката елита и нивната - „ден да пројде, друг да дојде“ – политика. И секогаш...

Национално слепило

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 20.11.2020 Македонија полека исчезнува. Прво беше името на државата, па историјата, па нацијата. Дојде време и за македонското малцинство во соседните држави. Поточно, тоа не исчезна. Државата се откажа од него. За „мало сутра“ Европска Унија. Во глобализираниот свет денес националните малцинства претставуваат спој на...

ЗОШТО КОМУНИСТИТЕ ГИ МРАЗАТ НАЦИОНАЛИСТИ…

Јордан Петровски 17.11.2020Преку споредбиве најлесно ке ја откриете причината за омразата на комунистите кон националистите!!  1. Национализмот е желба да се сочува своето, додека шовинизмот е желба да се присвои туѓото 2. Национализмот е љубов кон својата татковина и нејзините традиција и култура, додека шовинизмот е омраза кон...

Желботека наместо стратегија

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 13.11.2020 Конечно имаме кого да обвиниме за сите наши промашувања во надворешната политика. И, нормално, како по обичај тоа е Бугарија. Очекувано беше дека тоа ќе ни се случи кога како држава не внимававме дека моралистичкиот идеализам својствен на политичкиот наратив на нејзиниот надворешнополитички гуру...

За животот се работи

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 06.11.2020 Постои една популарна англиска поговорка што вели: „Доаѓа часот, доаѓа човекот“ – идејата за неа е дека вистинските лидери ќе излезат на површина во криза. Коронавирусот е тука да го тестира политичкото лидерство во време на криза. Во вакви времиња, од суштинско значење е...

Селски трговец

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 30.10.2020Од Мадрид до Париз, од Берлин до Варшава, се чини дека националната држава доживува впечатлива ренесанса. Границите се враќаат, а со нив и националната исклучивост. Во време на криза секоја национална влада се фокусира на својот народ практично прекуноќ, националните метрополи ефикасно го повратија...

ЗНАЕМЕ КОЈ БИЛ „СРБИН“, КОЈ Е „МАКЕДОНЕЦ…

 Порака од дијаспората до СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ ЗНАЕМЕ КОЈ БИЛ „СРБИН“, КОЈ Е „МАКЕДОНЕЦ“, А КОЈ „ОПЕРИСТ“! Не' алармира тоа што најголемите гласници се луѓето кои кога дојдоа на власт во 1998 година, наместо да ги демонтираат српските инсталации - токму тие беа оние кои ги отворија широко вратите и овозможија србизација...

Полиција без интегритет во театарот на п…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 23.10.2020 Во ваква безлична држава, во каква што се претворивме, изгледа дека полицијата повторно почнува да верува, како во минатото, дека го има монополот на насилство. И дека треба да ѝ се плашат. Гледам како полициската бруталност станува рутинска, банална одлика на секојдневното полициско постапување...

„Андерграундот“ како метафора прераснува…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 16.10.2020 Откако на спомениците на Александар Велики и на Филип Втори им беа поставени табли на кои пишуваше дека личностите се дел од античката хеленска историја, такви исти табли добија и уште седум други споменици во Скопје и во Битола, кои веднаш беа уништени и...

КОЈ ТОА СПОРИ СО БУГАРИЈА

Македонија и Бугарија, подеднакво како и Србија и Албанија, се Заробени Држави од кои е тешко – а често и смешно –  да се очекува какво било ослободување, дури и во рамките на ЕУ. За Дојче Веле пишува Арсим Зеколи 10.10.2020 Пред многу години, децении можеби, еден наш познат правник и...

Разговори со Македонија: човекови права …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 09.10.2020 Историски кризите биле користени за воведување политики со кои се јакнело влијанието на државата во животот на луѓето и се поттикнувале авторитарни тенденции на власта. Кризите од ваков вид како што е пандемијата на коронавирусот се идеален момент за авторитарните лидери да го оправдаат...

Разговори со Македонија: како го загубив…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 02.10.2020 „Очекувам во идниот период Бугарија да продолжи да биде искрен пријател на Република Северна Македонија. Верувам дека и прашањето за Гоце Делчев ќе го решиме во духот на заедничката историја, каде што двата народа, и македонскиот, и бугарскиот, ќе останат горди народи“. И тука...

Кога историјата си поигрува со Македониј…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија 25.09.2020 За работите да станат појасни за сѐ ова што ѝ се случува на Македонија на надворешнополитички план, па и на внатрешен, мора да се погледне малку подлабоко во Стратегијата за национална безбедност на САД од 2002 г., кога САД станаа толку загрижени по нападите...

Управување со различностите: инклузивнос…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 21.09.2020 Засега нема одлука за конкретни мерки за правична застапеност на припадниците на помалите етнички заедници во приватниот сектор, но ќе се разгледува која е најдобрата опција, најави првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби. Тој појаснува дека идејата била да се...

Дали сме сведоци на смртта на политиката…

Професор Звонимир Јанкулоски 18.09.2020 Во срцето на нашиот колективен политички ужас денес лежи нешто подлабоко од неуспесите на еден човек, или една партија, или една влада. Оваа пуста земја е потхранувана од неплоден политички дискурс и зафатена е од неплодни мерки на политика. Има доволно неплодност да ги прими сите оние...

Парадокс на глупоста

Проф. Звонимир Јанкулоски 11.09.2020 Јазот помеѓу експертската анализа и јавното мислење се чини дека се зголемува од ден на ден. Особено по авантурата со промена на името на државата и пазарењето со нашата историја. Без оглед дали ми се допаѓа или не, очигледна е значителната поддршката од народот за политиките на...

Живот во политичката сенка на власта или…

 Автор професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 07.09.2020  ВМРО ДПМНЕ претрпе уште еден во низата политички порази. Ми се чини излишно е да предупредам дека партијата се соочува со најтешката криза во својата историја, со мали шанси да се врати во власта. И тоа во услови на најслаба и најконтраверзна власт што ја имала...

Политички киднапиран патриотизам: новата…

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  04.09.2020 Времето на национализам и лажен патриотизам е завршено. Така вели лидерот на владејачката партија во Македонија. Најголем патриот бил оној што носи храбри одлуки за иднината и кој се грижи за обезбедување подобар живот за сегашните и идните генерации, тука, во „Северна Македонија“. Тоа да...

Сонот за живот само не во Македонија

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  28.08.2020 Мора да се навратам на една изјава на претседателот Пендаровски што многумина шокира, но беше толку искрена и ја отсликува менталната состојба на Македонецот денес. Претседателот многу искрено ќе забележи една вистина: „дека никој не е луд да го троши животот додека траат преговорите со...

Либанизација на Македонија

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  23.08.2020 Да не се Германциве да не’ просветлат нема да знаевме во каков политички систем живееме. Сигурно не во оној запишан во Уставот. А, зарем некој во државава се уште сериозно го зема тоа книжуле? И така дознавме од Германците дека наместо Швајцарија на Балканите ние сме...

Животот кај нас е евтин ама затоа смртта…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  21.08.2020 Зарем уште некој се сеќава на законите донесени од „режимот“. Не верувам. Зашто во Македонија законите се наши и нивни. Нивните обврзуваат помалку од нашите и обратно. Без оглед што треба да обврзуваат еднакво. Замислете тоа да се викало владеење на правото. Во оваа држава...

Македонската какистократија на клептокра…

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  14.08.2020 Абе ајде. Германија ќе ни кажува дека именувањето неспособни партиски кадри за функционери во Македонија влијаело демотивирачки за способните и образовани млади луѓе, кои поради тоа заминувале во ЕУ. Замислете, се создавал феномен на неодговорност и демотивација во администрацијата поради немањето авторитет на нестручните и...

Кога злото ви се смее в лице

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  10.08.2020 Погледнете ја Македонија. Само во држава на духовна и морална беда лустрацијата може да биде насмеана. И да лаже дека Стразбур и’ го амнестира злото што го направи. Во Македонија продуцираниот човечки шкарт и неговите наследници ги живеат своите ѕвездени мигови, чекајќи да бидат обештетени за...

Разговори со Македонија: како патриотизм…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  07.08.2020 Триесет години Македонија живее во страв. Македонците денес се поисплашени од кога и да било порано. Уплашени за својот живот, за својата иднина, за својата работа. Во Македонија се одржува културата на страв, концепт според кој се поттикнува страв во пошироката јавност за да се...

Игра со броеви или како стигнавме во ово…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  03.08.2020 Колку треба да си политички неук, а да се декларираш за политичар, или колку треба да си криминализиран за да не ја видиш новата реалност по изборите во Македонија. А, новата реалност е дека македонските политички партии ќе го немаат решавачкиот збор при конституирањето на новата...

Политичката привлечност на стравот

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  31.07.2020 Триесет години Македонија живее во страв. Македонците денес се поисплашени од кога и да било порано. Уплашени за својот живот, за својата иднина, за својата работа. Во Македонија се одржува културата на страв, концепт според кој се поттикнува страв во пошироката јавност за да се...

Патoт од несупехот до пропаста на држава…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  27.07.2020 Држава во која патриотизмот е национализам. Држава која преговара за својата историја. Држава во која борбата за зачувување на нејзиното име се прогласува за тероризам. Држава во која незаконски се прислушува и никој за тоа не одговара. Држава во која кодошите се прогласуваат за жртви на...

ПЕНДАРОВСКИ НЕУСТАВНО ГИ ПОВИКУВА ПАРТИИ…

Јордан Петровски 25.07.2020Според соопштенито од кабинетот на Стево Пендаровски: „Претседателот Стево Пендаровски ќе одржи консултации со политичките партии пред доверувањето на мандатот. Консултациите ќе се одржат по конституирањето на Собранието“, велат од кабинетот на претседателот.

Пендаровски планира да одржи консултации со партиите?? Бидејки такво нешто не сум сретнал во Уставот или...

Политичка коректност: волк во овча облек…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  24.07.2020 Чудно е како никој не реагира дека Македонија се соочува со застрашувачка опасност: „политичка коректност“. Или, политика во ракавици. Тоа е егзистенцијална закана за државата што е на пат да ги погреба демократијата и слободата на говор. Никогаш не ја перципирав „политичката коректност“ како алатка...

Македонија во политички кошмар

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  19.07.2020 Време е за одмор. Во време на политичка парализа на системот што може друго да прават политичарите од ваков формат, освен да одмораат. Оваа паралитичка состојба произлегува од еден застарен, конзервативен и мрзлив поглед на политиката кој е рефлексија на лажното чувство за политичко лидерство и...

Криза во криза: мигрантите како игнорира…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  17.07.2020 Врската помеѓу ширењето на заразните болести и миграцијата беше воспоставена уште многу одамна. Болестите се шират по трговските патишта, со напредување на армиите, воените затвореници, бегалците. Денес не е различно од минатото. Кризата со ковид-19 ја засени неизвесната состојба на многу мигранти во Европската Унија...

Добрососедство со Бугарија: борба со дух…

  Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  12.07.2020 Минатото не е исто како историјата. Минатото е океан на настани што некогаш се случиле. Наспроти историјата која е процес со кој луѓето ги толкуваат записите оставени од минатото. Историјата е процес на толкување на доказите, наратив кој дава значење, смисла и објаснувачка сила на минатото...

Криза на демократијата или ренесанса на …

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  10.07.2020 Стара поговорка вели дека кризата не ја прави личноста, туку открива од што е направена. Истото тоа важи и за политичките системи: за време на криза, нивните основни јаки и слаби страни се разголени. Кога започна кризата со коронавирусот, ја видовме разголена нашата демократија. Или...

РУСКОВСКА ТРЕБА - МОРА ДА БИДЕ КРИВИЧНО …

Јордан Петровски 06.07.2020После пресудата на Врховниот суд на Шведска за одбивање на екстрадиција на Дејан Давидовски поради квалификацијата на делото од 27.04 како терористички чин :Од изјавата дадена на госпоѓата Фросина Ременски полека испливуваат на површина и причините зошто Русковска спроведе истрага без да го вештачи телефоните на Боки 13...

Соочување со срамот: човекови права „à l…

  Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  06.07.2020 Фондацијата „Фридрих Еберт“ му ја додели наградата за човекови права на Зоран Заев. Заев е награден за „личната посветеност кон Договорот од Преспа и неговите проевропски заложби за слободно и отворено општество. После многу години авторитарен регрес во регионот, Зоран Заев лично претставува промена на насоката...

За полицијата, малку поинаку: Куманово в…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  03.07.2020 Велат дека полицискиот придонес кон концептот на слободата е исклучително голем, зашто без соодветен и супериорен полициски сервис слободата за многумина во општеството нема да постои. Затоа, кога ѝ доделувате специјална власт на полицијата во општеството, тоа го оправдувате со потребата да се воспостави нужен...

Молкот на Претседателите

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  29.06.2020 Македонија е гнило општество. Во распаѓање. Почнува да шири неподнослива реа која ве загушува и ги парализира сите ваши сетила. Незнаете што е полошо: корупцијата која како чума се шири и репродуцира без каква и да било можност за контрола, или лагата. Секаков вид лага што...

Образование на нашите промашувања

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  26.06.2020 Гледам како тонеме со образованието. Како и со сѐ друго во државава. Веќе одамна образованието во Македонија, особено она високото, е во сериозна криза. Промените воведни во рамките на програмата за усогласување со европските системи за високо образование ги поткопаа институционалната автономија и можноста на...

Избори на респиратор

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  22.06.2020 Редовните избори се фундаментални за правилното функционирање на модерната репрезентативна демократија. Тоа е единствената шанса кога народот ги оценува перформансите на политиките на власта со нивно санкционирање, или со обновување на нивните мандати. За жал нашата демократија е во критична точка. Пандемијата со коронавирусот ќе го тестира...

Пластелин-дипломатија

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  19.06.2020 Луѓето и политиките се важни основи на која било организација. Политиките се важна рамка, бидејќи тие содржат визии на организацијата. Затоа е нужно политиките да бидат здрави, реални, соодветни на времето и да ги рефлектираат идеалите и целите на организациите. Луѓето или поединците помагаат во...

Шарлатанство во маската на политиката

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес  15.06.2020 Не потценија и понижија, зарем не? Како никогаш досега. Не, нема да навлегувам во детали од кого се оркестрирани денешните обиди за потценување. Традицијата продолжува и со оваа власт. Само што овој пат може да биде со смртоносни последици. Тоа е кога алчни политичари за власт...

Како говорот на омраза ја убива слободат…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  12.06.2020 Каква пародија од држава стануваме. Самопрогласените чувари на слободата се на добар пат да ја закопаат слободата на говорот. Да ја умрат демократијата. Хистерично гласните повторно се во прогон на слободниот говор во Македонија. Во нов лов на вештерки. Нивниот фанатизам и лајт авторитаризам генерира...

Социјалните медиуми, македонскиот трагич…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 07.06.2020 Велат дека зборовите можат да бидат како мали дози на арсен: ги голтаме незабележано, се чини дека немаат никаков ефект, а потоа по некое време ја чувствуваме нивната токсичната реакција. Токму тоа ни се случува денес. Социјалните медиуми станаа импровизирана „казнена експедиција“ за тролањето, вознемирување, навредување и...

Фијаско со коронавирусот како „нова норм…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  05.06.2020 Заев повика дека е време за „нова нормалност“. Нашето општество мора да продолжи да функционира. Мерките се олабавуваат, надлежните институции потврдуваат дека епидемијата е под контрола. Вирусот ќе биде присутен подолго време и мора да научиме да живееме со него. За жал, една работа што...

Хроника на невозможни избори, или лов во…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 01.06.2020 Си припомнува некој кога тоа поранешните комунисти добиле избори во нормален демократски амбиент во државава. Колку ме држи сеќавањето скоро ни едни. Како да се дизајнирани како партија да ловат во матно. А што друго би очекувал од партија која единствено се чувствува комотно во лажирани услови...

Пандемија на дехуманизација

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  29.05.2020 Да нема забуна. Македонија денес е лош „демократски“ клон на социјалистичката држава од пред триесет години. По три крајно проблематични децении, лошите страни на оваа политика на имитација станаа премногу очигледни за да се одречат. Ентузијастичкото копирање на западниот модел на демократија, придружено со „наводното“...

Изборите како темпирана бомба на Kоронав…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 25.05.2020 Не престанува вирозната авантура на Заев, избори по секоја цена на 21 јуни. Велат бил осамен во желбата за брзи избори во време на растечка пандемија на Коронавирусот. Ниту лидерите на партиите кои му порачаа дека сега не е време за избори, ниту народот го поколебаа во...

Пандемија на дехуманизација

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  22.05.2020 Гласен е молкот на самопрогласените заштитници на човековите права. Оние накотените за време на рушењето на претходната власт. Инстант правољупците кризата со коронавирусот ги направи тивки. Којзнае, можеби се тивки со намера. Како што беа едно време гласни со намера. Како да не бидат тивки...

Брзи избори за брза власт: руски рулет с…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 17.05.2020 Брзи избори по укинувањето на вонредната состојба. Привид на нармалност во услови на пандемија, како услов да се оди на избори. Опозицијата смета дека засега нема фер и демократски услови и фокусот треба да биде на пандемијата на коронавирусот и економијата. За некого страв, за други одговорно...

„Бомбите“, токсичен политички коктел

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  15.05.2020 Монструозноста на политички мотивираното јавно објавување на т.н. „бомби“ или незаконски стекнати прислушувани разговори е содржана во само една реченица на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, во својата одбрана пред судот: „Да знаете што јас знам од тие 660 илјади фајлови, сигурно не би била...

Делегитимизација на државата

  Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 10.05.2020 Пандемијата на коронависрусот ќе замине. Порано или подоцна. Или, кога ќе реши власта за потребата на брзи избори. Но, хроничните болести на ова општество ќе останат. Корумпирана политичка елита, склеротична и поспана бирократија, издишана економија, поделена и дезориентирана јавност, поданичка интелектуална свест. Со годините не’ научија да...

КОМУНИЗМОТ СЕ ВРАЌА ОД КАЈ ШТО ИЗЛЕГОЛ

Драги мои, да се биде против фашизмот е лесна работа, а причината за тоа е проста! Фашизмот се препознава едноставно и јасно. Нема како да не препознеш фашист и фашизам! Тоа се луѓе кои за да бидат тоа што се, мора да ја покажат својата определба јавно и парадно! Но...

Реформа на реформаторите

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  08.05.2020 Македонија е земја на реформи. Кога овие реформи ќе ги обландирате со евроатлантски наратив, обидете се да ги критикувате или, не дај боже, да бидете против нив. Тоа што и покрај сите реформи, сиве овие години на транзиција, останавме модел на дегенеративно и корумпирано општество...

Национално-идентитетска мимикрија

  Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 04.05.2020 Конечно имаме можност да го видиме вистинското лице на социјализмот со човечки лик. Остарено, одртавено, изветвено, но секогаш спремно да испорача и служи. Она кое никогаш не веруваше во независна македонска држава. Она камелеонското, кое низ историјата одеше, поточно лазеше понизно, без лично достоинство, со поданичка свест...

Заевизмот како пародија на мекартизмот

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  01.05.2020 Целата политичка кариера на Зоран Заев и неговите политички поддржувачи е базирана на антиинтелектуализмот, манипулација со фактите и искривување на вистината. Секоја глупост, или просечност во знаењето, или експертизата на оваа власт ја засилува општествената дисфункционалност и ја погребува интелектуалната критичката мисла. Ниту Заев, ниту...

Бура во чаша вода, или надворешно полити…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 26.04.2020 Тешка ова дипломатијава. За оние што не ја разбираат. Затоа самопрогласените октроирани „величини“ се „згрозуваат од незнаење или неукост“ на нас „обичните“. Колку треба да си очаен да изјавиш дека не можеме да „разликуваме стриктно унилатерална толкувачка изјава“ што ги отсликува позициите на една земја членка на ЕУ...

Какво здравје, власт пред сѐ

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  24.04.2020 Порано или подоцна, коронавирусот ќе го снема. Во меѓувреме, пандемијата ја тестира доследноста на политичките партии во Македонија да се воздржат од политички активности, конфронтации и прикриена политичка кампања во име на грижата за здравјето. Доследност, здравје. А здравјето беше пред сѐ на почетокот на...

Кога личната патологија ја креира надвор…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 20.04.2020 Македонија ќе мора да заборави на „македонско малцинство во Бугарија“ и на „македoнски јазик“ и да користи само „службен јазик на РСМ“, ќе мора брзо да работи со комисијата за историски прашања… ако сака да ги продолжи преговорите со ЕУ. Оваа Изјава на Република Бугарија, стана дел...

Пандемија на неспособност

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  17.04.2020 Ако појавата на коронавирусот нѐ научи нешто надвор од потребата за зголемена хигиена, тоа е дека прва жртва на пандемијата е политичкото лидерство. Се прашувам дали и колку нашево воопшто може да го наречеме лидерство. Поточно, би го нарекол лидерство на некомпетентност. Добре дојдовте во...

Слободата, жртва во борбата со коронавир…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 12.04.2020 „Еминентен“ македонски епидемилог смета дека рестриктивните мерки на владата во справувањето со пандемијата на коронавирусот треба да бидат на ниво на оние средновековните, што се користиле со чумата во Европа, и се нужно зло. При што го изедначува она што го доживува цела планета со она што...

Коронавирусот – дискретниот шарм на тота…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  10.04.2020 Многумина ќе забележат дека коронавирусот ја наметна дилемата за тоа како да се постави балансот помеѓу слободата и безбедноста. Неоспорна е директната врска помеѓу епидемискиот страв и широко распространето јавно прифаќање на политиките што инаку би се препознале како голо авторитарни. Пандемијата на коронавирусот го...

Одење по ивица со коронавирусот: месечар…

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 06.04.2020 Загрижени за своето здравје и за борбата со коронавирусот не забележуваме, или свесно одбегнуваме да ја видиме сериозноста на зголемениот државен надзор над приватноста на граѓаните, слободата на изразувањето и слободата на здружување. Па, ако сакате и на слободата на движењето. Избувнувањето на коронавирусот им овозможи на властите...

Како ќе го промени светот коронавирусот:…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  03.04.2020 Светската пандемија на коронавирусот е пресвртна точка во светската историја. Не само што индексите на берзата и цените на нафтата паѓаат туку се руши и светскиот поредок што го познаваме. Дури и по првите месеци од пандемијата, некои глобални геополитички промени се веќе очигледни и...

Коронавирусот тест за обединета Европа: …

  Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 30.03.2020 Матео Салвини, лидер на најпопуларната италијанска партија Лига Север и поранешен потпретседател на Владата, ја критикуваше Европската унија за однесувањето за време на пандемијата од коронавирус и се закани со излегување на земјата од Унијата: „Тоа е сè освен унија, легло на змии и на чакали. Прво ќе...

Нов почеток: „ресетирање“ на животот што…

  Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  27.03.2020 Светот нема да биде ист по коронавирусот. Има настани во историјата што го обликуваат на траен начин. Глобалната пандемија со коронавирусот е еден од тие. Веќе се насетуваат контурите на новиот свет во најава. Глобалниот вирус веќе го преориентира нашиот однос кон Владата, кон надворешниот...

Живот ставен на чекање

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 23.03.2020 Зошто би и верувал на „гордо“ неспособната власт дека ќе се справи со коронавирусот. Како со се’ што се справи досега. Име, историја, јазик. Нема веќе однапред напишани договори за потпис, нема веќе странски мешетари да шират лажен оптимизам како ни блеска власта. Сега сме оставени сами...

Политиката во сенка на коронавирусот: мо…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  20.03.2020 За жал, звучи како да сме само на почетокот на она што може да биде повеќенеделна или повеќемесечна криза со коронавирусот. Како ќе влијае кризата на политиката, прерано е да судиме. Контурите се исцртуваат. Политичките лидери се согласија дека нема време за политика во време...

Идеолошки хермафродити

  Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 16.03.2020 Римскиот филозоф Сенека ќе запише дека: „не е невообичаено големите крадци да се возат во триумф, додека малите се казнуваат“. 2.000 години подоцна, македонскиот концепт на правда, замислен според „словото“ на Заев и неговоте следбеници, ја потврдува ваквата поента. Очигледно е дека самопрогласената политичка и финансиска елита во...

Вредноста на животот: бесценет, а толку …

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  13.03.2020 Велат дека нема ништо поважно од човечкиот живот. Убаво звучи. А во реалноста сфаќате, всушност, колку е евтин животот кај нас. Поевтин амин. Без надеж и погазено достоинство животот станува казна. Смртта честопати станува излез. Луѓето умираат. Напуштени, разочарани. Отфрлени од општеството умираат тивко во...

КОРЕНОТ НА МИГРАНТСКАТА КРИЗА ТРЕБА ДА С…

  Пишува Душан Петровски 10.03.2020 Прашајте некој сериозен историчар во 2020 за негова оценка за Француската револуција од 1789 година и неговиот одговор ќе биде: „Премногу е рано да се каже.“ Историските настани и ненастани имаат тенденција да ги прожектираат своите ефекти длабоко во иднината. Кој би можел да претпостави дека најмоќната...

Демони со ангелски лик

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 09.03.2020 Една од помалку атрактивите карактеристики на човековото однесување е нашата тенденција за стереотипизација на оние со кои не се согласуваме, на оние со кои сме во конфликт, или со оние што едноставно не се слични на нас. Во Македонија и со оние што поинаку размислуваат од вас. Стереотипите...

Македонската агонија на политичките забл…

Професор Звонимир Јанкуловски за Нова Македонија  28.02.2020 Македонија одамна е држава на јалови и бескрајни дискусии за сѐ и сешто, а најмалку за правците на демократијата што треба да ја гради и реформите што треба да ги направи во таа насока. Држава на семинари и тркалезни маси на кои со години се...

Македонскиот политички куклен театар

Професор Звонимир Јанкуловски за НетПрес 02.03.2020 „Ве замолувам, ќе ме задолжите, моите насоки се да воспоставиме добра соработка, ме подготвуваат и повисоките надвор од Македонија…“ Овие пикантни детали од стари СМС пораки на Зоран Заев, лидерот на СДСМ ги објави Мендух Тачи, лидерот на ДПА во 2014 година. Викиликс пак објави строго доверливи дипломатски преписки...