Welcome visitor you can log in or create an account

ДО КОГА ШИРЕЈЌИ НЕВИСТИНИ КЕ РАБОТИМЕ НА ШТЕТА НА МАКЕДОНИЈА??

Господине Кипровски, најупорни и најдоследни а можеби и единсвени во вградување на „бугарофилските инсталации“ во ВМРО ДПМНЕ биле службите на комунистичка Југославија, УДБа, КОС, СДБ за жал тоа го продолжиле и службите во „самостојна Македонија“ СДБ, ДБК, УБК!

Јордан Петровски 07.06.2022 

Реакција на текстот на текстот  Упорноста на Софија за вградување бугарофилски инсталации во Македонија по осамостојувањето  на новинарот Керо Кипровски објавен во вашиот весник на 05.06.2022 година. Мојот демант ке го пишувам нудејки/наведувајки оргинални писма, скенирани писма, сведочења од други документи кои заради просторот не ги прикачувам! На овој начин сакам самите читатели да донесат суд а на господинот Кипровски му стојам на располагање да одговорам на сите негови забелешки на моите изнесени докази кои можеби ке ги даде.

Ке почнам од „прошталното писмо“ на Драган Богдановски:

Драган Богдановски живееше во Малме, Данска. На 29 јули шведските службеници од Социјалното одделение во Малме, со помош на сосетката Јованка Ѓоревска, влегле во неговиот стан кој бил празен.

Во станот не била пронајдена никаква архива туку само едно писмо за партијата ВМРО-ДПМНЕ, кое сакал да го објави во весникот „Нова Македонија“. Тоа било негово последно писмо кое не го објави, па еве ги неговите последни проштални зборови:

Прошталното писмо

„Досегашната историја на ВМРО-ДПМНЕ јасно покажува дека таа со многубројноста на своето членство, со своето семејство во демократскиот систем на македонскиот парламентаризам, е најголемата и најзначителна македонска партија.Ни една друга партија не ги изразува стремежите и надежите на македонскиот народ за една посреќна утрешнина како што тоа го изразува ВМРО-ДПМНЕ. Македонската младина е сплотена како авангардна комуна (?) во ВМРО-ДПМНЕ. За ВМРО-ДПМНЕ може слободно да се каже дека е партија на македонската младина, бидејќи младината на секој народ е негова иднина. Затоа и ВМРО-ДПМНЕ е партија на македонската иднина.

Во ВМРО-ДПМНЕ се организирани најпатриотските политички сили на нашата македонска нација затоа е чест и гордост да се биде член или симпатизер на ВМРО-ДПМНЕ. Преку ВМРО-ДПМНЕ блескаат во нова историска содржина идеалите на славниот Илинден 1903.

Секој глас даден за ВМРО-ДПМНЕ, е глас за македонска Македонија, глас за Гоце, Даме, Никола Карев и за сите други херои на македонскиот народ кои се бореле или умреле. Македонија да живее слободна и независна. И покрај колапсот на тоталитарниот комунизам и создавањето на независната македонска држава и покрај воведувањето на повеќепартискиот систем во нашата македонска држава, а сé уште не е воспоставен вистински демократски систем. Македонија денеска целата липа под србокомунистичката диктатура и ропство кое ни остана во наследство од титовистичката Југославија. Србоманскиот врховизам кој беше озаглавуван од Лазар Колишевски, денеска сé уште живее и владее во Македонија, но заглавен од новиот Султан Абдул Хамит - Киро Глигоров.

Во Македонија не може да има вистинска демократија сé додека македонскиот народ со демократски средства, не со борба, не ја испрати од власта србокомунистичката диктатура на Киро Глигоров во чиј состав влегува и денешната македонска криминална мафија. Затоа, неминовно е потребно да ја закрепнеме нашата ВМРО-ДПМНЕ. За тоа ни е потребно единство во нашата партија. Јас, како еден од основачите на нашата партија, честит вмровец што со некои мои избрзани и непромислени пишувања придонесов за создавање неединство и истребување (?)...на нашата партија.

Претсмртното каење за Љубчо и за Партијата

Со ова писмо го повлекувам како невистинито сето она што го имам напишано против нашата партија особено против нејзиниот смел водач Љубчо Георгиевски. Ги молам членовите на нашата партија да ми простат за сторениот грев, а јас од моја страна сакам искрено да се сплотам во редовите на нашата славна партија и особено ги молам од мојата смртна енергија да ги повикаме за нов и уште поуспешен став на нашата партија.

На крајот, ги поздравувам сите членови и симпатизери на нашата партија и им порачувам уште повеќе да се сплотат околу Љубчо Георгиевски, кој е гаранција дека ќе се остварат идеалите на нашата партија. Сакам да подвлечам дека опасноста за интересите на Македонија не се состои во наводната и непостојна бугароманија на Љубчо Георгиевски туку во србоманијата на Киро Глигоров- диктатор, наследник на српскиот диктатор Лазар Колишевски. Нека ова поздравно писмо биде сфатено како моја искрена исповед и како грижа на мојата совест. Идејно и со своето полувековно политичко минато припаѓам на ВМРО-ДПМНЕ. Како вмровец сакам да умрам и да бидам испратен во гробот од мои вмровци – пишува Богдановски.


Драган Богдановски своето „проштално писмо“ го заврува со следново:

-Сакам да подвлечам дека опасноста за интересите на Македонија не се состои во наводната и непостојна бугароманија на Љубчо Георгиевски ...!!

Ова писмо е превземено од весникот БИЗНИС 24 во кој одеше фељтона за Драган Богдановски под наслов:  Тажен крај на осамениот воин Фељтон – ВМРО-ДПМНЕ инаку БИЗНИС24 го има превземено од книга на Ставре Џиков посветена на ?Драган Богдановски!

Сведочење на човек кој бил многу близок со Драган , кој бил сведок на настанот и кој сеуште е жив!!

ТрајкоТрајковски-ЖЕГЛИГОВО *

Со Драган интензивно контактирам од некаде 1975 година, уште од кога дојде Драган кај мене во Г Е Р М А Н И Ј А.
Набргу потоа јас заминав за САД но контактите продолжиа ние разменивме мислење, во врска со ситуација на Б А Л К А Н . Драган велеше во Америка МАКЕДОНСКА емиграција е голема, се што е дојдено е дојдено после ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ тие се од Егејска Македонија или од Вардарска.
Бидејки ние несме имале држава тие прифатиле да се како Бугари од Македонија И БУГАРСКА ЦРКВА ЈА ПРИФАТИЛЕ, БИДЕЈКИ И ПРЕД ДОАЃАЊЕ БИЛЕ ПОД ЈУРИЗДИКЦИЈА НА Бугарска црква.
Додека Македонска црква во САД се појавува многу подоцна
Ние треба да ги вратиме тие луѓе под Македонска црква. Тој беше на мислење да дојде во Америка да влезе во МПО бидејки таа ги раководеше црквите и да ги У Б Е Д И МПО ДА ГИ СТАВАТ СИТЕ ЦРКВИ
КОИ СЕ ОД БУГАРСКА ЈУРИЗДИКЦИЈА ПОД МАКЕДОНСКА ЦРКВА И СИТЕ ЕДИНСТВЕНИ ДА ДЕЛУВАМЕ НА СВЕТСК0О НИВО.
Да создадеме едно тело и тоа тело да биде како Македонска влада. Бидејки ова влада во Македонија од Тито недава Македонско прашање да се стави на ред во ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ.

1990 Драган Б О Г Д А Н О В С К И дојде во КАНАДА. И после во ноеври 1991 дојде со Љупчо и женаму и со нив беше Стојче Наумов а ги доведе АНТЕВСКИ ВОЈЧЕ од Торонто.
Јас разбрав за ова средба од Павле брат на поп СПИРО ТАНАСКОВСКИ овој поп е од СМИЛЕВО и е оснивател на Македонска православна црква во АМЕРИКА и кога разбрав со Борис Папучковски од GERY ИНДИАНА Дојдовме во МИЧГЕН во град Д Е Т Р О И Т во хотел ХАЈАТ.
Стојче Наумов не виде и рече ти Борис може да влезеш али Трајко неможе .
Јас дојдов до сала во која се одржуваше состанок ја отворив вратата ме виде Љупчо Георгиевски, се изненади и рече од каде вие знаете дека сме тука!!! ме виде Богдановски и рече ајде Трајко влези и јас влегов внатре.
Дискусија беше 15 минути многу куса дали МПО несакаше друг да знае за што се работи бидејки изгледа да се работеше за многу важна средба околу признавање на Македонија а и други прашања. Се размени информација МПО да помогне МАКЕДОНИЈА да се признае да се ангажират сенатори. Од оваа гледано, јас гледам беше МПО ДА СЕ СТАВИ ПОД МАКЕДОНСКА КАПА. На ЉУПЧО му подари МПО неко книги.

И споменатиот од Трајко во неговото мислење,  Папучковски е сеуште жив и тој го потврдува онаа што го напиша Трајко. Папучковски бил снимател и присуствувал на сите посети на луѓе од Македонија. Папучковски е првиот човек кој го има забележено сведочењето на Драган околу неговото киндапирање!

ЖЕГЛИГОВО* е псевдоним под кој е водено досието за Трајко Трајковски од СДБ на Македонија. 


На 15.10.1991 година Драган му го праќа оваа писмо на Мане Јаковлевски:По излегувањето од затвор 1988 година Драган Богдановски извесен период живеел заедно со Стојче во станот во Скопје , станот на СДБ!
Стојче му бил организатор и домаќин на Драган и при посетата на Канада во ноември 1990 година!
Драган Богдановски, Мане Јаковлевски и Сточе Наумов на 01.10.1991 година заминуваат за Софија да бараат воена помош од Бугарија во случај Македонија да биде нападната од Србија! Домаќин во Бугарија им бил Красимир Каракачанов!!
Значи познанството на Драган и Стојче не било од доѓањето на Драган во Канада на 30 октомври 1991 година! Еве го СООПШТЕНИЕТО на секцијата на ВМРО ДПМНЕ за ТОРОНТО за посетата на Љупчо Георгиевски кое соопштение во чие пишување учествувал Драган Богдановски. 
Писмото на Драган Бодановски до Мане е испратено на 27.11.1991 година во 12 часот и 35 минути а соопштението на секцијата на ВМРО ДПМНЕ е испратена од истиот телефакс на истиот датум само две минути подоцна.  И уште една работа, Љупчо Георгивески си заминува на 17.11.1991 година. Драган и Секцијата се огласуваат ДЕСЕТ дена по заминувањето на Ључо!!

    

При едногодишниот предстој на Драган во Канада 1995/6 година, Драган скоро шест месеци живее заедно со Стојче Наумов??