Welcome visitor you can log in or create an account

Дали извештајот на OFAC, за ставање на црна листа на црногорците, Дака и Миќуновиќ е повик да станат Заев, Глигоров, Црвенковски, Георгиевски, Керим да ги види сала

Дали OFAC конечно ќе ни обелодени кои се „државнициве“ со кои државникот Б. Црвенковски се сретнал во Бари, центарот каде се истоварани цигарите на пат кон европскиот пазар

Канцеларијата за контрола на странски имот/средства (OFAC- Office of Foreign Assets Control) на Министерството за финансии на САД  во образложението за ставање на црна листа на бизнисмените од Црна Гора, Брана Миќуновиќ и Миодраг Дака Давидовиќ го напишала и следново:

Во образложението на одлуката на OFAC се наведува дека Миќуновиќ со децении е „водечка личност во организираниот криминал во Црна Гора“, а тоа датира од времето на поранешна Југославија. Тој е најпознат по нелегалниот шверц на цигари, кој ја корумпираше и ја поткопа независноста на демократските институции на Црна Гора“, се вели во соопштението. Миќуновиќ е осомничен дека учествувал во коруптивни активности со една од владите на Западен Балкан и актуелен или поранешен владин функционер.

Оваа е од времето на двоецот Глигоров-Црвенковски


Мало појаснување од Среќко Кенер, главниот сведок за шверцот во време на Б. Црвенковски и К. Глигоров:

Od ožujka 1993. do ožujka 1994. živio sam u Skoplju. Tada je postojao embargo na uvoz i izvoz sve robe iz Jugoslavije, a glavni tranzitni poslovi obavljali su se preko Makedonije koja je bila tranzitno središte za promet cigaretama........
....O svakoj je uplati informiran bivši načelnik SDB-a Jovica Stanišić* (газда и на "македонску СДБ"), a novac je uplaćivan preko ciparskih računa ili u gotovini. Nekad su ga preuzimali njihovi vozači, primjerice, u zapakiranim kartonima whiskeyja u kojima je umjesto boca pića bio novac.

Затој се пуштаја муабет "Бранко пиел WHISKY", а оно не е тачно, преваранти давалему само картони од whiskeyjа, да му се пушти глас дека човек пие!! Парке у кутие биле "фашистичи" и капиталистичи -марке и долари, а Бранче како дете комунис од прв заврз, такви артишке не е разбираја! Да са биле сас Титов лик или па сас лик онога нa Сиротанoвиќа, Бранче би ги препознаја и одма ке е викаја Народну МИЛИЦИЈУ ......

 

Покрај користење на авиони, се користени и камиони па така во период 1995-1999 година значи и во времето на власт на Љупчо Георгиевски според сведочење на цариникот Стеван Бановиќ на судењето на Станко Суботиќ во Белград:

-"U okviru drugog dela cigareta, koji je išao iz Makedonije (to je tzv. makedonski program), preko graničnog prelaza Đeneral Janković svaki dan je prolazilo od 3-10 šlepera cigareta. Mesečno je bilo oko 300 šlepera cigareta koje je Vojska Jugoslavije uvozila, a to je oko 3.600 šlepera godišnje“, naveo je Banović."

Керим во друштво на Цане Суботиќ и Мили Ѓукановиќ:

 

 


Во извештајот за Миодраг Дака Давидовиќ стои:

OFAC исто така, тврди дека Давидовиќ е вмешан во скандалот што доведе до апсење на генералниот секретар на Владата на xxxxxxx Македонија, Драги Рашковски, клучен соработник на поранешниот тамошен премиер Зоран Заев. 

Рашковски кого оваа влада по се нема да дозволи да биде осуден на затворска казна.