Welcome visitor you can log in or create an account

„Мы все внуки жертв и палачей"- СИТЕ НИЕ СМЕ ВНУЦИ НА ЖРТВИ И ЏЕЛАТИ

 Владимир Яковлев (син на популярния редактор на "Московски новости" Егор Яковлев), 2021 г.

Бев именуван по мојот дедо. Дедо ми Владимир Јаковлев беше убиец, крвав џелат, чекист.

Меѓу неговите многубројни жртви биле и неговите родители. Неговиот дедо го застрелал татко му поради шпекулации. Неговата мајка, мојата прабаба, дознала за тоа и се обесила.
Моите најсреќни спомени од детството се поврзани со стариот, простран стан на Новокузецкаја, на кој нашето семејство беше многу гордо. Овој стан, како што дознав подоцна, не бил купен или изграден, туку реквизиран - односно земен насилно - од богато трговско семејство Замосковорецки.

Се сеќавам на старата резбана табла каде што одев на џем. И голем пријатен тросед, на кој навечер јас и баба ми, завиткани во ќебе, читавме бајки. И две огромни кожни столчиња, кои според семејната традиција се користеле само за најважните разговори.

Како што дознав подоцна, баба ми, која многу ја сакав, работеше успешно во поголемиот дел од својот живот како професионален агент-провокатор. Родена како благородничка, таа го искористи своето потекло за да изгради врски и да ги испровоцира своите познаници до искреност. Врз основа на резултатите од разговорите, таа напиша официјални извештаи. Софата, на која слушав бајки, и фотелји, и табла, и целиот останат мебел во станот, дедо ми и баба ми не го купија. Едноставно ги избрале за себе во посебен магацин каде се доставувал имот од становите на погубените московјани. Од овој магацин, службениците од обезбедувањето им ги опремиле становите бесплатно.

Под тенок филм на незнаење, моите среќни спомени од детството се заситени со духот на грабеж, убиство, насилство и предавство. Натопена во крв.
Да, дали јас сум единствениот?

Сите ние што пораснавме во Русија сме внуци на жртви и џелати. Се е апсолутно, се без исклучок. Немаше жртви во вашето семејство? Значи имаше џелати. Немаше џелати? Значи имаше жртви. Немаше жртви, немаше џелати? Значи има тајни.

Дури и не се двоумете!

Ми се чини дека многу го потценуваме влијанието на трагедиите од руското минато врз психата на денешните генерации.
Мојата психа и твојата психа. Збогувајќи се, си велиме - „Збогум!“, не сфаќајќи дека „збогум“ е всушност затворски збор. Во обичниот живот има состаноци, датумите се во затвор. До денес, лесно пишуваме во СМС пораки: „Ќе пишувам кога ќе бидам слободен!“ Кога ќе добијам БЕСПЛАТНО.

Кога ги проценуваме размерите на трагедијата поврзана со минатото на Русија, обично ги броиме мртвите. Но, за вистински да го цениме обемот на влијанието на овие трагедии врз психата на идните генерации, мора да ги броиме не мртвите, туку преживеаните.

Мртвите ги нема.Но, преживеаните се нашите родители и родителите на нашите родители.

Преживеаните се вдовици, сирачиња, изгубените најблиски, прогонетите, обесправените, прогонетите во странство, оние кои станаа убијци за да се спасат, заради идејата или за победата, изневерените и предавниците, уништените , оние кои ја продадоа својата совест, станаа џелати, мачени и нивни мачители, силувани, осакатени, ограбени, принудени да пишуваат осуди, потрошени од бескрајна болка, со вина или изгубена вера, понижени, подложни на смрт од глад, заробеништво, окупација, лежишта.
Десетици милиони загинаа. Преживеаните - стотици милиони.

Има стотици милиони луѓе кои го пренеле својот страв, својата болка, чувството дека се под постојана закана од надворешниот свет - тие го пренеле на своите деца, кои пак, додавајќи на оваа болка сопственото страдање, го пренесоа стравот на нас.

Чисто статистички, не постои ниту едно семејство во Русија денес кое, на еден или на друг начин, не ги почувстувало на себе застрашувачките последици од злосторствата без преседан во нивните размери, кои траеја во земјата цел век.

Дали некогаш сте размислувале за степенот до кој ова животно искуство на три последователни генерации на вашите ДИРЕКТНИ предци влијае на вашата лична, денешна перцепција за светот? твојата сопруга? твоите деца? Ако не сте - размислете за тоа.

Ми требаа години да ја разберам мојата семејна историја. Но, сега знам подобро од каде потекнува мојот вечен неразумен страв? Или претерана тајност. Или апсолутна неспособност да верувате и да создадете блиски односи. Или постојаното чувство на вина што ме прогонува уште од детството, онолку долго колку што се сеќавам на себе.
На училиште ни кажуваа за злосторствата на германските фашисти. На училиште ни кажуваа за злосторствата на германските фашисти. Во институтот - за злосторствата на кинеската црвена гарда или камбоџанските Црвени Кмери.

Само заборавија да ни кажат дека зоната на најстрашниот геноцид во историјата на човештвото, без преседан по размери и времетраење, не беше Германија, не Кина и не Комбоџа, туку нашата земја. И овој ужас од најлошиот геноцид во историјата на човештвото не го доживеале Кинезите или Корејците, туку три генерации од вашето семејство.
Често ни се чини дека најдобриот начин да се заштитиме од минатото е да не го вознемируваме, да не навлегуваме во историјата на семејството, да не навлегуваме во ужасите што им се случиле на нашите најблиски. Мислиме дека е подобро да не се знае. Всушност, тоа е полошо. Многу. Она што не го знаеме продолжува да влијае на нас, преку спомените од детството, преку односите со родителите. Едноставно, не знаејќи, не сме свесни за ова влијание и затоа сме немоќни да му одолееме.

Најстрашната последица на наследна траума е неможноста да се препознае. И, како резултат на тоа, неможноста да се сфати степенот до кој оваа траума ја искривува нашата моментална перцепција за реалноста. Не е важно што точно за секој од нас денес е олицетворение на овој страв, кого токму секој од нас денес го гледа како закана - Америка, Кремљ, Украина, хомосексуалците или Турците, „лутата“ Европа, петтата колона или само шеф на работа или полицаец на влезот во метрото. Она што е важно е дали сфаќаме до кој степен нашите лични стравови денес, нашето лично чувство за надворешна закана, во реалноста се само духови од минатото, чие постоење толку се плашиме да го признаеме?

... Во 19-ти, во пустош и глад, мојот дедо-убиец умира од потрошувачка. Од смрт го спасил Феликс Џержински, кој влечел од некаде, најверојатно од друго „специјално“ складиште, кутија француски сардини во масло. Дедо ги јадеше еден месец и, само благодарение на ова, остана жив. Дали ова значи дека му го должам животот на Џержински? И ако е така, како живеете со тоа?НА ФОТОГРАФИЈАТА: Сертификат за безбедност на службата на дедо ми, кој останал до денес. Внимателно прочитајте го неговиот текст. Tекстот во легитимацијата, според мене, говори повеќе одошто е напишано од мене во овој колумна.

Линк до оргиналниот текст :"Мы все внуки жертв и палачей" ! Преводот е направен на гугл.